Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος τόνισε τη δέσμευσή του να εργαστεί για την ανάπτυξη της περιοχής, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προώθηση της ένταξης.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανέλαβε την Τρίτη την προσωρινή προεδρία της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur) με σημαντικούς στόχους, όπως η επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι επωφελής και για τα δύο μέρη χωρίς επιβολές.
Αφού παρέλαβε το αξίωμα από τον Αργεντινό ομόλογό του, Αλμπέρτο Φερνάντες, κατά τη λήξη της 62ης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών της νοτιοαμερικανικής ένωσης, ο Λούλα ντα Σίλβα τόνισε τη δέσμευσή του να εργαστεί για "την ανάπτυξη της περιοχής, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προώθηση της ένταξης", όπως έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα.
Στη συνάντηση των προέδρων, ο Φερνάντες, ο οποίος ηγήθηκε της οργάνωσης τους τελευταίους έξι μήνες, δήλωσε ότι παραδίδει σε έναν "σπουδαίο πρόεδρο και φίλο που θαυμάζουν όλοι οι Αργεντινοί". "Θέλω να ξέρετε ότι οι προκλήσεις σας είναι και δικές μας προκλήσεις και θα σας συνοδεύσω με θάρρος σε αυτούς τους έξι μήνες", κατέληξε ο Αργεντινός πρόεδρος.
Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες αποχαιρετά αυτές τις περιφερειακές συναντήσεις, καθώς έχει ήδη επισημοποιήσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα του και θα παραδώσει την προεδρία στον νικητή των εκλογών του Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στις οικονομικές-εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη γενική συμφωνία του 2019, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί λόγω ορισμένων απαιτήσεων του ευρωπαϊκού μπλοκ, που θεωρούνται απαράδεκτες από τους Λατινοαμερικάνους.
Ο ηγέτης του νοτιοαμερικανικού γίγαντα επέκρινε τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού μπλοκ, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές σχετικά με το εμπόριο ή τις εξαγωγές θα ήταν πολύ επιζήμιες για το επιχειρηματικό σύστημα της χώρας του, καθώς θα σήμαινε τον θάνατο των μικρών επιχειρήσεων.
"Θα πάμε στις Βρυξέλλες για να συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να έχουμε μια απάντηση για το τι θέλουμε προκειμένου να εδραιώσουμε μια συμφωνία. Θέλουμε να έχουμε μια πολιτική που να κερδίζουν όλοι, όχι μια πολιτική στην οποία κερδίζουν αυτοί και χάνουμε εμείς", τόνισε ο Λούλα.
Ο Λούλα εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να επικοινωνήσει την ερχόμενη Τετάρτη με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος μόλις ανέλαβε το τιμόνι του μπλοκ της ΕΕ, για να συζητήσουν τα θέματα της συμφωνίας και να καταλήξουν σε συναινετική συμφωνία.
"Αύριο θα μιλήσω με τον Πέδρο Σάντσεθ στο τηλέφωνο (...) Θα του μιλήσω, διότι ο Σάντσεθ πιστεύει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η συζήτηση και ότι η Ισπανία πρέπει να βοηθήσει στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας", δήλωσε ο Λούλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βραζιλιάνου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι "θα σταλεί αντιπρόταση για να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις".
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αποτελούν μείζον ζήτημα για τη Mercosur, της οποίας η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, μαζί με τη Βραζιλία και την Αργεντινή, είναι επίσης πλήρη μέλη. Στη συνάντηση στο Πουέρτο Ιγκουαζού συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε, η χώρα του οποίου βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης στην ομάδα, και ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της Παραγουάης Σαντιάγο Πένια.
Ο Λούλα τόνισε ότι υπάρχουν "δεσμεύσεις που δεν μπορούν να αναβληθούν", γι' αυτό και "πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία Mercosur-ΕΕ". Αυτές και άλλες δηλώσεις θεωρούνται ως προεπισκόπηση της συνάντησης στις 17 Ιουλίου στις Βρυξέλλες μεταξύ της ΕΕ και της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).
Σε μια άλλη προοπτική, ο Λούλα, ο οποίος θα ηγηθεί της ομάδας μέχρι τον Δεκέμβριο, κατέστησε σαφές ότι είναι πρόθυμος να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη, καθώς και να αυξήσει το εμπόριο με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.