Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Ο Ντίας Κανέλ συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής G-77+Κίνα στην Αβάνα

Πηγή: Presidencia y Gobierno de la República de Cuba

"Τρέχουσες αναπτυξιακές προκλήσεις: ο ρόλος της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας", θα είναι το θέμα της συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κούβας,  Μιγκέλ Ντίας~Κανέλ Μπερμούδες, με την ιδιότητά του  Προσωρινού Προέδρου της Ομάδας G-77 + Κίνα, συγκάλεσε Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με θέμα "Τρέχουσες αναπτυξιακές προκλήσεις: ο ρόλος της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας", στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2023, στην Αβάνα.

Σύμφωνα με μήνυμα που αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στον λογαριασμό του στο Twitter, ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι "η ευκαιρία αυτή θα πρέπει να χρησιμεύσει για να ενισχύσουμε την ενότητά μας και να αποφασίσουμε συλλογικές και πρακτικές δράσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων".

Με τη θερμή υποδοχή που τους αξίζει και που είμαστε ενθουσιασμένοι να τους προσφέρουμε, είπε, θα υποδεχθούμε στην Αβάνα όλους τους ηγέτες της Ομάδας των 77 και της Κίνας. "Κάθε λεπτό μετράει στην αναζήτηση λύσεων για τα πιεστικά προβλήματα των λαών μας", είπε.

Σύμφωνα με το θέμα που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ντίας~Κανέλ  θεώρησε ότι "η επιστημονική και τεχνική πρόοδος, η οποία αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι, ωστόσο, απρόσιτη για ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας". Οι αιτίες, τόνισε, βρίσκονται στην άδικη διεθνή οικονομική τάξη, η οποία έχει επιδεινώσει την κοινωνικοοικονομική και επιστημονικοτεχνική περιθωριοποίηση πολλών χωρών και στο εσωτερικό τους, με σοβαρές συνέπειες για τα έθνη του Νότου.

Ο Κουβανός ηγέτης, στο κάλεσμά του στη συνάντηση, θεώρησε παράδοξο το γεγονός ότι "η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, ενώ τα οφέλη της ήταν απρόσιτα για αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο".

Η αλλαγή αυτού του σεναρίου, τόνισε, απαιτεί την οικοδόμηση μιας δικαιότερης σχέσης και μιας πραγματικά δημοκρατικής και χωρίς αποκλεισμούς τάξης πραγμάτων, η οποία προκρίνει τη διεθνή αλληλεγγύη και συνεργασία.

"Τα μέλη της Ομάδας των 77 και η Κίνα, που αντιπροσωπεύουν μαζί το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερα από τα δύο τρίτα των μελών των Ηνωμένων Εθνών, καλούνται να κάνουν ακριβώς αυτό", πρόσθεσε.

Η Κούβα ανέλαβε την προσωρινή προεδρία της Ομάδας τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η οποία ήταν η πρώτη φορά που το νησί της Καραϊβικής ηγήθηκε αυτού του διαπραγματευτικού μπλοκ των αναπτυσσόμενων χωρών. Η G77 + Κίνα, η οποία δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 1964, είναι η μεγαλύτερη και πιο ποικιλόμορφη ομάδα στην πολυμερή σφαίρα, με 134 κράτη μέλη.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Κούβα φιλοξένησε σημαντικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την G77+Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων των Υπουργών Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού της ομάδας.