Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Οι πρόεδροι της Κούβας και του Ιράν ενισχύουν τη διμερή συνεργασία

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Ο Ιρανός πρόεδρος επισκέφθηκε προηγουμένως τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, από όπου ταξίδεψε στην Κούβα το βράδυ της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ υποδέχτηκε την Πέμπτη στην Αβάνα τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραΐσι, με την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.

Νωρίτερα, ο Ιρανός ηγέτης συμμετείχε σε συνάντηση μεταξύ Κουβανών και Περσών επιχειρηματιών στο Hotel Nacional και επισκέφθηκε το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας, παραγωγό εμβολίων.

Μετά τις επίσημες συνομιλίες στο Παλάτι της Επανάστασης, οι δύο ηγέτες προήδρευσαν στην υπογραφή διμερών συμφωνιών μεταξύ Τεχεράνης και Αβάνας.


Ανάμεσα στις συμφωνίες περιλαμβάνεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο επεκτείνει το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Κούβας.
 
Υπογράφηκε επίσης,  από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών ένα μνημόνιο κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις, που αποσκοπεί στην επέκταση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών

Υπογράφηκαν επίσης συμφωνίες για τελωνειακά θέματα που αφορούν τη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και την εκπαίδευση προσωπικού για τα τελωνεία των δύο χωρών.

Επιπλέον, η Αβάνα και η Τεχεράνη συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία στον τομέα της μηχανοργάνωσης και των επικοινωνιών, καθώς και στην εφαρμογή της δικαιοσύνης.

Ο Ιρανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί προηγουμένως τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, από όπου έφθασε στην Κούβα.