Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Στη Νικαράγουα έφθασε ο πρόεδρος του Ιράν

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Μετά τη διήμερη επίσκεψη στη Βενεζουέλα,ο Ιρανός πρόεδρος έφθασε σήμερα στη Νικαράγουα συναντώντας ήδη τον ομόλογό του, Ντανιέλ Ορτέγκα.

Μετά την υπογραφή στη Βενεζουέλα 19 συμφωνιών συνεργασίας σε διάφορους τομείς ο Ιρανός Πρόεδρος μετέβη σήμερα στη Νικαράγουα, ανταποκρινόμενος σε επίσημη πρόσκληση του ομολόγου του, Ντανιέλ Ορτέγκα.



Στην κοινή εμφάνιση που είχαν οι ηγέτες αμφοτέρων χωρών στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας, Μανάγκουα, ο Ιρανός Πρόεδρος φρόντισε να επικρίνει σφόδρα τις ΗΠΑ για το μπαράζ κυρώσεων που έχουν επιβάλλει εδώ και χρόνια σε βάρος της χώρας του λέγοντας:

«Οι ΗΠΑ ήθελαν να παραλύσουν τον λαό μας με απειλές και κυρώσεις αλλά δεν μπόρεσαν να το κάνουν».

Η αναφορά του Ιρανού προέδρου στις κυρώσεις των ΗΠΑ ήταν σκόπιμη καθώς η Νικαράγουα, όπως η Βενεζουέλα και η Κούβα (που είναι ο τρίτος και τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική) έχουν τεθεί επανειλημμένα και συστηματικά στο στόχαστρο των ΗΠΑ.

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα με τη σειρά του επισήμανε την «αντιιμπεριαλιστική συμμαχία» των χωρών τους έναντι των ΗΠΑ τονίζοντας:

«Είμαστε σε μόνιμη πάλη κατά των αυτοκρατοριών που σε όλη την ιστορία προσπάθησα να καταλάβουν αυτές τις χώρες, αυτούς τους λαούς. Στη Λατινική Αμερική…στην Αφρική, στην Ασία».