Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Η πρόεδρος της Ονδούρας καταγγέλλει συνωμοσία κατά της κυβέρνησής της

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

"...απλά κοιτάξτε τα πρόσωπα που βγαίνουν προς τα έξω, τα ίδια που συνέβαλαν στο πραξικόπημα το 2009", τόνισε η Σιομάρα Κάστρο.

Η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, κατήγγειλε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή της είναι θύμα "μιας συνωμοσίας που διαμορφώνεται" από τομείς που το 2009 πραγματοποίησαν πραξικόπημα εναντίον της πρώην προέδρου και συζύγου της, Μανουέλ Ζελάγια, και που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή της.
  
"Υπάρχει μια συνωμοσία που διαμορφώνεται και αυτό πρέπει να γίνει σαφές στον λαό της Ονδούρας, αρκεί να δείτε ποια είναι τα πρόσωπα που βγαίνουν στην επιφάνεια, οι ίδιοι που συνέβαλαν στο πραξικόπημα το 2009", τόνισε  η Σιομάρα Κάστρο σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση.
 

Και πρόσθεσε ότι " αυτές οι ίδιες φιγούρες προσπαθούν τώρα να αποσταθεροποιήσουν μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από το λαό" στις εκλογές του Νοεμβρίου 2021.


Αν αυτό ήταν ένα κράτος δικαίου, να είστε απολύτως βέβαιοι ότι όσοι προσπαθούν ή προσποιούνται ότι λένε κάποια λόγια ή επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη για προδοσία", δήλωσε η πρόεδρος Κάστρο.

Εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι εκείνοι που στο παρελθόν "λεηλάτησαν τη χώρα και την υπερχρέωσαν,   σήμερα ντύνονται δημοκράτες και άνθρωποι της διαφάνειας, προσποιούμενοι ότι αποφεύγουν την ιστορική τους ευθύνη".

Ο πρώην πρόεδρος Μανουέλ Ζελάγια ανατράπηκε στις 28 Ιουνίου 2009, επτά μήνες πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας του.

Νωρίτερα, η Κάστρο ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, σε συντονισμό με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, θα καταρτίσει τους όρους  για την άφιξη της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την πρώτη φάση που θα είναι η εγκατάσταση της Διεθνούς Επιτροπής κατά της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα (CICIH).

Η Πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να ανοίξουμε δρόμο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ονδούρα προκειμένου να ξεπεραστεί η κοινωνική καθυστέρηση που υφίσταται σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, οι φτωχοί.

Στο πλαίσιο της 92ης επετείου της Πολεμικής Αεροπορίας της Ονδούρας, η Πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στην εκπλήρωση της αποστολής της για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.