Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Ο Μπολσονάρο καταθέτει για το σχέδιο πραξικοπήματος στη Βραζιλία

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, έφτασε την Τετάρτη στο αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στη Μπραζίλια για να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος στις 8 Ιανουαρίου.

Στις 8 Ιανουαρίου, χιλιάδες μπολσοναριστές, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει για περισσότερο από δύο μήνες μπροστά στους στρατώνες, εισέβαλαν στην έδρα της Προεδρίας, στο Εθνικό Κογκρέσο και στο ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο, απορρίπτοντας την νίκη του προέδρου Λούλα Σίλβα στις εκλογές.

Στις 10 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά τις ταραχές, ο ακροδεξιός πολιτικός ανήρτησε ένα βίντεο αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των εκλογών του Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, ο Μπολσονάρο έφυγε από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, προτού ακόμη λήξει η θητεία του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα την 1η Ιανουαρίου. Έπειτα από περίπου τρεις μήνες, επέστρεψε στη Βραζιλία στα τέλη Μαρτίου.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Μπολσονάρο στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, αφού στις 5 Απριλίου πήγε να καταθέσει για το ότι έφερε στη χώρα τα πολυτελή κοσμήματα, αξίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία ως δώρο για τη σύζυγό του, χωρίς να τα δηλώσει.