Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο;

Πηγή: https://www.pagina12.com

Το Μεξικό ανακοίνωσε Αυτή την εβδομάδα την εθνικοποίηση του λιθίου στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), η Βολιβία, η Αργεντινή και η Χιλή ηγούνται της κατάταξης των χωρών.

Η Λατινική Αμερική αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό αυτού του φυσικού πόρου.

Τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο βρίσκονται στη Βολιβία, με 21 εκατομμύρια τόνους, ακολουθεί η Αργεντινή, με 20 εκατομμύρια τόνους, και η Χιλή, με 11 εκατομμύρια τόνους. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), τα οποία δείχνουν ότι πάνω από το ήμισυ αυτού του φυσικού πόρου - από τον οποίο υπάρχουν συνολικά περίπου 98 εκατομμύρια τόνοι - συγκεντρώνεται στη Λατινική Αμερική.

Τη λίστα συμπληρώνουν  οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, το Κονγκό, ο Καναδάς και το Μεξικό. Θεωρείται ο "λευκός χρυσός", λόγω της σημασίας του σε βιομηχανικούς και τεχνολογικούς τομείς, στην εκμετάλλευση αυτού του ορυκτού διασταυρώνονται βιομηχανίες όπως η ηλεκτρονική (φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα) και η ηλεκτροκίνηση (συναρμολόγηση αυτοκινήτων, φορτηγών, μοτοσικλετών, ποδηλάτων), μέχρι  βιομηχανίες που παράγουν μεγάλες συστοιχίες μπαταριών  για ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες.

Αυτή την εβδομάδα, ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ    ανακοίνωσε την εθνικοποίηση του λιθίου στο Μεξικό, καθιερώνοντας ότι το Κράτος θα είναι το μόνο ικανό να διερευνήσει, να εξορύξει και να εκμεταλλευτεί τα ορυκτά αποθέματα λιθίου που εντοπίζονται σε περίπου 234.855 εκτάρια στην πολιτεία Σονόρα  στο βόρειο τμήμα της χώρας, αν και οι παραχωρήσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί δεν θα ανακληθούν, γεγονός που ωφελεί την κινεζική εταιρεία Ganfeng Lithium, η οποία έχει το πιο προχωρημένο ερευνητικό έργο στην περιοχή.

Τον περασμένο Απρίλιο, η μεξικανική κυβέρνηση είχε ήδη προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου περί μεταλλείων όπου αναγνώριζε το λίθιο ως αποκλειστικό πόρο του μεξικανικού λαού και ανακοίνωνε τη δημιουργία της LitioMx, μιας δημόσιας εταιρείας που υπάγεται στο Υπουργείο Ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, Η Αργεντινή, , έχει ένα ομοσπονδιακό καθεστώς ρύθμισης και προώθησης της εξορυκτικής δραστηριότητας μέσω του οποίου οι επαρχίες έχουν τον έλεγχο των εξορυκτικών πόρων και την εξουσία να προχωρούν σε  παραχωρήσεις για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευσή τους, ενώ το έθνος λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών πόρων που συνδέονται με τη δραστηριότητα αυτή και τα μέσα της παραγωγικής πολιτικής, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι τρεις επαρχίες με την πιο ανεπτυγμένη δραστηριότητα, η Σάλτα, η Χουχούι και η Καταμάρκα, δημιούργησαν την περιοχή εξόρυξης λιθίου μέσω μιας διαπεριφερειακής σύμβασης, για να αναπτύξουν από κοινού τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές που απορρέουν από την έρευνα, την εξόρυξη, την παραγωγή, τη βιομηχανοποίηση και την εμπορική εκμετάλλευση του πόρου και των προϊόντων και παραγώγων του. Η Χουχούι και η Καταμάρκα  είναι οι δύο μοναδικές επαρχίες στις οποίες υπάρχουν έργα σε φάση εμπορικής παραγωγής και έχουν διαφορετικά καθεστώτα. 

Η Χουχούι έχει ανακηρύξει το λίθιο ως στρατηγικό πόρο και συμμετέχει με την κρατική εταιρεία Jemse της επαρχίας στις εταιρείες του έργου, με τα αντίστοιχα κέρδη. Η Καταμάρκα, από την άλλη  , δεν συμμετέχει σε κανένα έργο λιθίου. Στην επαρχία αυτή, το έργο Fénix, το οποίο βρίσκεται στο Salar del Hombre Muerto (Καταμάρκα) και ανήκει στην εταιρεία Livent Corporation, θυγατρική του αμερικανικού ομίλου FMC, λειτουργεί εμπορικά.

Οι 10 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο:

  • Βολιβία,       21 εκατομμύρια τόνοι
  • Αργεντινή,   20 εκατομμύρια τόνοι
  • Χιλή,             11 εκατομμύρια τόνοι
  • ΗΠΑ,             12 εκατομμύρια τόνοι
  • Αυστραλία,    7,9 εκατομμύρια τόνοι
  • Κίνα,               6,8 εκατομμύρια τόνοι
  • Γερµανία,       3,2 εκατ. τόνοι
  • Κονγκό,          3 εκατ. τόνοι
  • Καναδάς,        2,9 εκατ. τόνοι
  • Μεξικό,          1,7 εκατ. τόνοι