Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

"Unblock Cuba" - Ξεκινά και φέτος σε όλη την Ευρώπη η Καμπάνια Αλληλεγγύης με την Κούβα

Πηγή: Cubainformacion

Την περασμένη Τρίτη 28 Μαρτίου, μέσω μιας υβριδικής εκδήλωσης (με φυσική παρουσία στο Βερολίνο και διαδικτυακά), με συμμετοχή δεκάδων οργανώσεων του Κινήματος Αλληλεγγύης με την Κούβα στην Ευρώπη και με κεντρική παρέμβαση του Fernando Gonzalez Llort, Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας και προέδρου του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), παρουσιάστηκε το νέο Σχέδιο Δράσης για το 2023 της ευρωπαϊκής εκστρατείας "Unblock Cuba", η οποία ξεκίνησε πέρυσι και η οποία τώρα έχει ως στόχο να δώσει μια νέα ώθηση σε ολόκληρη την ήπειρο.


Το "Unblock Cuba" γεννήθηκε από μια πρωτοβουλία της γερμανικής αλληλεγγύης και  με την υποστήριξη της γερμανικής εφημερίδας Junge Welt  και φέτος θα μετατραπεί σε μια εκστρατεία που θα αγκαλιάσει ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Κίνημα Αλληλεγγύης, το οποίο εκτείνεται σε πολλές χώρες.

Η εκδήλωση, που είχε ως τίτλο "Τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές στην Κούβα", πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία ς στο κτίριο ND στην Franz-Mehring-Platz στο Βερολίνο. 
Ο Γκονζάλες, υπό την ιδιότητά του ως μέλος της νεοεκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης της Κούβας, μίλησε επίσης για τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στο νησί.

Χαιρετισμό απηύθυνε, μεταξύ άλλων, η  Σεβίμ Νταγκντέλεν, βουλευτής    του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), η οποία είναι πρόεδρος της υποεπιτροπής για την εξωτερική πολιτιστική και εκπαιδευτική πολιτική, καθώς και μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, ο Φερνάντο Γκονζάλες, ένας από τους πέντε ήρωες της Κούβας, ο οποίος πέρασε 14 χρόνια σε αμερικανικές φυλακές για το έργο του να ενημερώσει την Κούβα για τα τρομοκρατικά σχέδια της αντεπανάστασης στη χώρα αυτή, πραγματοποίησε διάφορες δραστηριότητες σχετικές με την αλληλεγγύη.

Πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους του κόμματος Die Linke στην γερμανική βουλή, με τον Χέινς Μπιερμπάουμ, πρόεδρο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, και με εκπροσώπους του γερμανικού κινήματος ειρήνης. 

Στο Βερολίνο συμμετείχε στην εκδήλωση "Ειρήνη και Δικαιοσύνη" και επισκέφθηκε την έδρα της αριστερής εφημερίδας Junge Welt, όπου είχε ανταλλαγή απόψεων με τον εκδότη της Νιέμαν Κοτσμιέδερ Dietmar, τον οποίο ευχαρίστησε για τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε η εφημερίδα στην προώθηση της εκστρατείας Unblock Cuba. 

Συναντήθηκε επίσης με μέλη του Συλλόγου "La Estrella de Cuba", ο οποίος συγκεντρώνει πατριώτες Κουβανούς μετανάστες στη Γερμανία.