Ο Μπολσονάρου, πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2019 ως το 2022, αναμένεται στη Μπραζίλια σήμερα το πρωί από το Ορλάντο της Φλόριντα όπου είχε καταφύγει, ανακοίνωσε το Φιλελεύθερο Κόμμα (PL). Είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου έχουν καλέσει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, αν και ο πρώην πρόεδρος δεν προβλέπεται να εκφωνήσει ομιλία από εκεί. Η στρατιωτική αστυνομία θα φροντίσει να μην πραγματοποιηθεί καμία συγκέντρωση, όπως ανακοίνωσε.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, ο Μπολσονάρου θα μεταβεί στα γραφεία του PL, συνοδευόμενος από τη στρατιωτική αστυνομία, όπως όλοι οι πρώην πρόεδροι. Εκεί θα τον υποδεχθούν ο Βαλντεμάρ Κόστα Νέτο, επικεφαλής του κόμματος, όπως και βουλευτές, γερουσιαστές και πρώην υπουργοί του. Στη συνέχεια πρόκειται να πάει στη νέα του κατοικία μαζί με τη σύζυγό του Μισέλ.

Ο Μπολσονάρου επιστρέφει στη χώρα του την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα πολυτελή κοσμήματα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία ως δώρο για τη σύζυγό του. Οι αρχές ερευνούν αν παραβίασε τη νομοθεσία επειδή τα έφερε στη χώρα χωρίς να τα δηλώσει.

Παράλληλα ερευνάται στο πλαίσιο πέντε υποθέσεων που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, ενώ έχει χάσει την ασυλία του. Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου και την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια, τα οποία λεηλάτησαν υποστηρικτές του. Οι άλλες τέσσερις υποθέσεις αφορούν αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν όσο ήταν πρόεδρος: διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, διαχείριση της πανδημίας covid.

Ενδέχεται να καταδικαστεί σε έως και οκτώ χρόνια αποκλεισμό από την πολιτική ζωή, κάτι που θα τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2026.

Επιστρέφει ο Μπολσονάρου στη Βραζιλία - Πιθανή «υποδοχή» με διώξεις - The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση