Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Έκθεση απολογισμού για υποθέσεις διαφθοράς παρουσιάζει η Γενική Εισαγγελία της Βενεζουέλας

Πηγή:  Resumen Latinoamericano /  Periódico Ciudad CCS

Το υπουργείο (δημόσιας τάξης) , με τα στοιχεία της καταδίκης και τους τρεις διορισμένους εισαγγελείς στην υπόθεση, μπορεί να απευθυνθεί στη χώρα και να της δώσει τις απαντήσεις που ζητά", δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Ταρέκ Γουίλιαμ Σααμπ, αναφερόμενος στην αποτίμηση των υποθέσεων διαφθοράς στη χώρα, από την έδρα της Εισαγγελίας.

"Κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης έχουμε ερευνήσει 30 κυκλώματα διαφθοράς που συνδέονται με την πετρελαϊκή βιομηχανία. Σε 194 άτομα έχει  ασκηθεί δίωξη και 75 έχουν καταδικαστεί. Σε γενικές γραμμές, από την έναρξη της (τρέχουσας) περιόδου μας στη Βουλή, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 16.090 άτομα, έχουν απαγγελθεί 6.067 κατηγορητήρια και έχουν καταδικαστεί συνολικά 3.976 άτομα ", ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Στη συνάντηση με τα μέσα ενημέρωσης, ο Γενικός Εισαγγελέας υπογράμμισε τις ενέργειες του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο να ηγηθεί αυτής της σταυροφορίας κατά της διαφθοράς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από πέρυσι.
 

 

Υπόθεση Pdvsa - Crypto

Για τις πρόσφατες υποθέσεις διαφθοράς στην Pdvsa, η οποία περιλαμβάνει την Εθνική Εποπτεία Κρυπτογραφικών Περιουσιακών Στοιχείων (Sunacrip), ο Σάαμπ   δήλωσε ότι τουλάχιστον 63 άτομα έχουν καταδικαστεί από αυτό το δίκτυο αυτού, έχουν πραγματοποιηθεί 137 έφοδοι και έχουν γίνει 149 κατασχέσεις. Πρόσθεσε ότι από τα 288 εντάλματα σύλληψης, 129 άτομα έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί, ενώ για 13 έχει ζητηθεί η έκδοσή τους.

"Σε αυτή την περίπτωση, καταφέραμε να εντοπίσουμε ένα δίκτυο αξιωματούχων που, εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις και τα επίπεδα εξουσίας τους, προχώρησαν σε ίδρυση  πετρελαϊκών επιχειρήσεων παράλληλα με την Petróleos de Venezuela", είπε.

Το μοντέλο που επιχειρούσε το δίκτυο διαφθοράς ήταν η ανάθεση στη Sunacrip και σε ιδιώτες φορτίων αργού πετρελαίου σε πλοία για λογαριασμό της κρατικής εταιρείας.

"Χωρίς κανενός είδους διοικητικό έλεγχο ή εγγυήσεις, κατά παράβαση των κανονισμών περί συμβάσεων που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό. Μόλις αυτό το παράνομα μεταβιβασμένο αργό πετρέλαιο πωλήθηκε, οι αντίστοιχες πληρωμές προς την Petróleos de Venezuela δεν πραγματοποιήθηκαν", δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Σύμφωνα με την έκθεση,  διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω δίκτυο χρησιμοποιούσε ένα  πλεγμα εμπορικών εταιρειών για να νομιμοποιήσει το κεφάλαιο που προέκυπτε από αυτές τις πωλήσεις, μέσω της απόκτησης κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων, κινητής και ακίνητης περιουσίας. Επένδυαν επίσης στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων, παρουσιάζοντας έναν τρόπο ζωής που δεν ανταποκρίνεται σε αυτόν ενός δημόσιου υπαλλήλου.

"Στρατολόγησαν επίσης νέους άνδρες και γυναίκες για να τους εντάξουν στο δίκτυο ξεπλύματος χρήματος, οι οποίοι ανταμείβονταν με έναν υπερβολικό, πολυτελές, παράνομο και εγκληματικό τρόπο ζωής", είπε.

Ο Σάαμπ ανέφερε ότι για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 10 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι: Αντόνιο Χοσέ Πέρες Σουάρες,αντιπρόεδρος Εμπορίου και Προμηθειών της PDVSA και επικεφαλής του κυκλώματος διαφθοράς, Χοσελίτ Ντε λα Τρινιδάδ Ραμίρες, Εθνικός Επιθεωρητής Κρυπτογραφικών Περιουσιακών Στοιχείων και διαχειριστής κρυπτοχρηματοοικονομικών συναλλαγών,  ούγμπετ Ραφαέ΄λ Ρόα Καρούτσι  , πρώην βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας,  Χοσέ Αγκουστίν Ράμος, Γιαμίλ Αλεξάντρο Μαρτίνες, Οντοάρδο Χοσέ Μπορντόνες, Χένριτς Τσαπελίν Μπιούνδο  και Χεσούς Ενρίκε Σαλαζάρ   , στελέχη της Αντιπροεδρίας Εμπορίου και Προμηθειών της PDVSA, με θέσεις ευθύνης για τις εργασίες ανάθεσης συμβάσεων, εμπορίας, φόρτωσης και μεταφοράς αργού πετρελαίου στο εξωτερικό, και Ραχίβ Αλμπέρτο Μόσκεδα και Ρένυ Χεράρδο Μπαριέντος, αμφότεροι από τον οργανισμό  "Ψηφιακή εξόρυξη και συναφείς διαδικασίες".  

 

 Ο πρώην βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης  Ούγμπελ Ρόα   χρησιμοποίησε τη θέση του για δίκτυο διαφθοράς

Ανακοίνωσε επίσης τη σύλληψη 11 επιχειρηματιών και συνεργατών σε εγκληματικές οικονομικές πράξεις. "Πρόκειται για τον Μανουέλ Μενέσες , χρηματοπιστωτικό επιχειρηματία και σύμβουλο του επικεφαλής της δομής- τον Ρόγκετς Μαρτίνες , γενικό συντονιστή των οικονομικών πράξεων και σύνδεσμο μεταξύ των δημόσιων λειτουργών και των συνεργαζόμενων επιχειρηματιών, τους αδερφούς Ραφαέλ και Ρόχερ Περντόμο που έδρασαν ως συνεργαζόμενοι επιχειρηματίες και εθνικοί οικονομικοί φορείς για τη νομιμοποίηση του κεφαλαίου- και τον Ντάνιελ Πριέτο , συνεργαζόμενο επιχειρηματία και οικονομικό φορέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μαζί τους συνελήφθησαν επίσης οι Κρίστσοφερ Μπάριος, Γιοχάνα Τόρες, Αλεχάντρο Αρόγιο, Μπερνάντο Αρόσιο, Φερνάντο Μπερμούδες και Λεονάρντο Τόρες".

Επιπλέον, έχουν συλληφθεί άλλα 11 άτομα, μεταξύ των οποίων οι αδερφοί Χουάν Μανουέλ και Μανουέλ Ραμόν Αφόνσο που ενήργησαν ως συνδεδεμένοι επιχειρηματίες και διεθνείς οικονομικοί φορείς για να νομιμοποιήσουν τα παράνομα αποκτηθέντα κεφάλαια". Καταζητούνται επίσης οι: Γουίλιαμ Ρίβας, Ξιμένα Κάγκιντε Παράδα, Εδουάρδο Νοριέγα, Χοσέ Λουίς Φεραντίς, Ολβάνυ Γκάσπαρι, Ραιλίν Ελίζαμπεθ Υέρες, Ροδόλφο Μορέιρο, Αλεχάντρο Λοντόνιο και Γιαραβίκ Ραβέλο.

Όλοι αυτοί οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τα αδικήματα της κατάχρησης δημόσιας περιουσίας, ή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της συνέργειας. Επιπλέον, οι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορούνται για το έγκλημα της προδοσίας.

Ο Σάαμπ, σε μια οπτικοακουστική παρουσίαση, έδειξε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στους κατηγορούμενους, τα οποία προφανώς αποκτήθηκαν παράνομα μέσω εγκλήματος. "Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν κατασχεθεί διαφυλάσσονται και ανακτώνται. Πρόκειται για μια σημαντική ανάκτηση των παράνομων χρημάτων που έχουν κλαπεί από αυτούς τους εγκληματίες".


Υπόθεση Las Tejerías

Σχετικά με τη σύλληψη του  Πέδρο Ερνάντες, δημάρχου του δήμου Santos Michelena, στην πολιτεία Aragua, από την Εθνική Αστυνομία κατά της Διαφθοράς, ο γενικός εισαγγελέας τόνισε ότι ο δήμαρχος της  Las Tejerías συνελήφθη λόγω των δεσμών του με τον  Κάρλος Ενρίκε Γκόμες  γνωστό και ως "El Conejo" (το κουνέλι- αρχηγός μεγάλης "ιστορικής" συμμορίας), ο οποίος σκοτώθηκε πρόσφατα από τις   Δυνάμεις Εθνικής Ασφαλείας.


 Ο Ερνάντες συνδεόταν με τις εγκληματικές συμμορίες "Conejo" και "Niño Guerrero"

Αυτός ο δήμαρχος χρηματοδότησε και υποστήριξε με κρατικούς πόρους της Βενεζουέλας γιορτές, δημόσιες εκδηλώσεις και υλικοτεχνικό υλικό, εγκληματικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και εκείνη το ψευδώνυμο  "El Conejo". Διαπιστώθηκε επίσης ότι έχει άμεσους δεσμούς με τον εγκληματία Έκτορ Γκερέρο   γνωστό και ως 'El Niño Guerrero', ο οποίος διευθύνει εγκληματικούς και τρομοκρατικούς πυρήνες σε διεθνές επίπεδο, σε χώρες όπως η Κολομβία, το Εκουαδόρ, το Περού και η Χιλή".

Ο Σάαμπ σημείωσε  ότι ο εν λόγω πρώην δήμαρχος κατηγορείται για τα αδικήματα της διακεκριμένης εκβίασης, της τρομοκρατίας, της παρεμπόδισης της ελευθερίας του εμπορίου, της διακεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της προδοσίας.

Άλλες δράσεις

"Θα ήθελα να αναφέρω τη σύλληψη τριών μελών του δικαστικού σώματος που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς", συνέχισε.

Πρόκειται για μια υπόθεση που εντοπίστηκε στο ποινικό δικαστικό κύκλο της μητροπολιτικής περιοχής του Καράκας, στην οποία συνδέονται ο Κριστόμπαλ Κορνιέλες Πέρετ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του προαναφερθέντος ποινικού δικαστικού φορέα, και ο  Χοσέ Μασκίμινο Μάρκες Γκαρσία,  τέταρτος δικαστής του Ελέγχου με αρμοδιότητα σε υποθέσεις που σχετίζονται με εγκλήματα τρομοκρατίας.

"Οι εν λόγω αξιωματούχοι συμφώνησαν να επιβάλουν συντηρητικά μέτρα αντί  φυλάκισης, αφού άλλαξαν την κατηγορία του εισαγγελέα κατά του Τσερέμος Καράσκουελ,  που διώκεται ως μέλος της ομάδας οργανωμένου εγκλήματος, γνωστής ως "El Tren del Llano", ώστε να δικαστεί ελεύθερος", δήλωσε.

Μια άλλη περίπτωση εντοπίστηκε στην πολιτεία Falcón, όπου ο δικηγόρος Γιόργουις Μπράσο Γκόμες "κατά τη διεξαγωγή ειδικής ακρόασης, συμφώνησε να παραδώσει τέσσερα μηχανοκίνητα οχήματα. Αυτά αποτελούσαν αντικείμενο προληπτικού μέτρου κατάσχεσης που ζητήθηκε τότε από την Εισαγγελία".

Επεσήμανε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών υπόκεινται σε ποινική έρευνα, ενώ κάποιοι από αυτούς ερευνώνται ως τρίτοι. "Εικάζεται ότι ο Γιόργουις Μπράσο Γκόμες εκμεταλλεύεται τη θέση του ως δικαστής για να χορηγεί δικαστικά οφέλη.

Ανέφερε επίσης ότι αυτά τα τρία πρώην μέλη του δικαστικού σώματος κατηγορούνται για τα εγκλήματα της καθυστέρησης ή της σκόπιμης παράλειψης καθηκόντων και της σύμπραξης στη διάπραξη εγκλημάτων.

Τέλος, ο  Σάαμπ τόνισε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μετά από αυτές τις συλλήψεις να υπάρξουν και άλλες κατηγορίες και "σίγουρα θα μας οδηγήσουν και σε άλλα πρόσωπα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα ακολουθήσουν νέες παραδειγματικές ενέργειες. Όσοι τολμήσουν να μιμηθούν τέτοιου είδους επαίσχυντες εδράσεις θα αντιμετωπίσουν τη μέγιστη ποινή που ορίζει ο νόμος".