Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

REDH GR: Πραξικόπημα και Αντίσταση στο Περού

 Πηγή: REDH GR (redhgrecia.blogspot.com)

Tο Διεθνές Δίκτυο Διανοουμένων και Καλλιτεχνών για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας επαναλαμβάνει την απόρριψή του για το πραξικόπημα στο Περού και τη βάναυση καταστολή που εξαπέλυσε εναντίον του λαού που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 40 ανθρώπους, προσθέτοντας δεκάδες τραυματίες και κρατούμενους, με ευθύνη της παράνομης κυβέρνηση της κυρίας Μπαλουάρτε και του σημερινού Κογκρέσου.

Το πραξικόπημα στο Περού, όπως καταγγείλαμε τις τελευταίες ημέρες, είναι ένα ακόμη επεισόδιο σε μια αλυσίδα , «νομιμοποίησης» της πολιτικής που είναι καθημερινή σε αυτή την ήπειρο, και όπως έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν με τους Fernando Lugo, Rafael Correa, Cristina Fernández de Kirchner, Ignacio Lula da Silva, Dilma Rousef, προσθέτοντας τς πιο πρόσφατα πραξικοπήματα στη Βολιβία και την Ονδούρα.

Πραξικοπήματα που υποστήριξαν οι τοπικές ολιγαρχίες μαζί με τις πολυεθνικές εταιρίες την πολιτική τους εκπροσώπηση μέσα στην εθνικιστική ντόπια δεξιά και τον ιμπεριαλισμό.

Τον Ιανουάριο, οι κινητοποιήσεις του περουβιανού λαού ξανάρχισαν με αίτημα το άμεσο κλείσιμο του Κογκρέσου, την παραίτηση της παράνομης « προέδρου» , νέες εκλογές για το 2023, μια Συντακτική Συνέλευση και την άνεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου Pedro Castillo.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα θύματα, τις οικογένειές τους και με τον λαό του Περού που συνεχίζει να μάχεται καινά αντιστέκεται. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η καταστολή και να εισακουστούν τα λαϊκά αιτήματα, η μόνη διέξοδος από τη σοβαρή και έκρυθμη κατασταση στην χώρα .