Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Η Βενεζουέλα υπέρ ενός κοινού νομίσματος σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

«Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νομίσματος της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε χθες την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία που παρουσίασαν οι ομόλογοί του στην Αργεντινή, Αλμπέρτο Φερνάντες, και στη Βραζιλία, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος για την περιοχή.

«Σήμερα, ο Πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα και ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν βήματα για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος για τη Νότια Αμερική. Ανακοινώνω ότι η Βενεζουέλα είναι έτοιμη και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νομίσματος της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής», είπε.

Στο πλαίσιο της Μεγάλης Εθνικής Πορείας κατά των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν στη Βενεζουέλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αρχηγός του κράτους χαιρέτισε την πρωτοβουλία και μίλησε για «ανεξαρτησία, ένωση και απελευθέρωση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έστειλε χαιρετισμό «ενότητας και απελευθέρωσης στους λαούς» στην Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), η οποία συνεδριάζει σήμερα στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής για την 7η Σύνοδο Κορυφής της CELAC.

Νωρίτερα χθες, οι Πρόεδροι Φερνάντεζ και Ντα Σίλβα πραγματοποίησαν συνάντηση, στην οποία επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ενοποίηση της Λατινικής Αμερικής και διαβεβαίωσαν ότι είχαν σημειώσει πρόοδο στις συζητήσεις για ένα κοινό νοτιοαμερικανικό νόμισμα «που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για χρηματοοικονομικές όσο και για εμπορικές ροές. μείωση του λειτουργικού κόστους και της εξωτερικής μας ευαλωτότητας».

Ενότητα ενάντια στον καταναγκασμό

Ο Πρόεδρος Μαδούρο συνεχάρη επίσης τον λαό της Βενεζουέλας που βγήκε στους δρόμους για τη μεγάλη πορεία, τονίζοντας ότι το έθνος «είναι ειρηνικό, είναι ενωμένο και η νίκη ανήκει σε εμάς, τον κινητοποιούμενο και μπολιβαριανό λαό».

«Σήμερα, ο λαός παρέλασε για έναν δίκαιο σκοπό και σας καλώ να παραμείνετε μόνιμα κινητοποιημένοι για να επιτύχετε την ενότητα ολόκληρου του έθνους της Βενεζουέλας ενάντια στις εγκληματικές κυρώσεις, που βασανίζουν το οικονομικό και κοινωνικό σώμα της Βενεζουέλας, ενάντια στον εγκληματικό αποκλεισμό και τη δίωξη της πατρίδας μας», είπε.

Επεσήμανε επίσης ότι κάθε 23η Ιανουαρίου όχι μόνο θα εορτάζεται η επέτειος της «ιστορικής αφύπνισης, εκείνης της πολιτικοστρατιωτικής εξέγερσης του λαού ενάντια στην τελευταία στρατιωτική δικτατορία», αλλά ότι από εκείνη την ημέρα και μετά, «θα μνημονεύεται και η νίκη του λαού της Βενεζουέλας ενάντια στον ιμπεριαλισμό των Γιάνκηδων και το ηττημένο πραξικόπημα του».

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι ο επαναστατικός λαός, που κινητοποιήθηκε στους δρόμους, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι «είμαστε η πλειοψηφία, είμαστε η χαρά, είμαστε τα παιδιά του Ούγκο Τσάβες Φρίας».