Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ο Λούλα και πάλι πρόεδρος της Βραζιλίας

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Με το 100% των ψηφοδελτίων καταμετρημένα, ο Λούλα έλαβε περισσότερο από 50,9% των ψήφων.

Ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος (PT), Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη αυτήν την Κυριακή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE).

Μέσω της διαδικτυακής πύλης του TSE, με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων, ο Λούλα συγκεντρώνει το 50,9% του συνόλου, δηλαδή 60.345.999 ψήφους.


Από την πλευρά του, ο σημερινός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο συγκέντρωσε 49,1%, που αντιπροσωπεύει 58.206.354 ψήφους.

Αφού έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα, ο Λούλα ανήρτησε μήνυμα μέσω του λογαριασμού του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, «Δημοκρατία», συνοδευόμενο από την εικόνα της σημαίας της νοτιοαμερικανικής χώρας. Θα αναλάβει το αξίωμά του την 1η Ιανουαρίου 2023.

Από την πλευρά του, ο συνυποψήφιος του Λούλα για την Αντιπροεδρία της Βραζιλίας, Ζεράλντο Αλκμίν, τοποθετήθηκε επίσης μέσω του ίδιου κοινωνικού δικτύου για να δηλώσει ότι «τα καταφέραμε».

Επιπλέον, δεκάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Βραζιλίας για να γιορτάσουν τη νίκη του Λούλα εν μέσω κραυγών συγκίνησης, συνθημάτων και μουσικής.

Για αυτήν την ημέρα των εκλογών κλήθηκαν περισσότερα από 156 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι, οι οποίοι μπόρεσαν να προσέλθουν στα 472.075 εκλογικά τμήματα σε 5.570 πόλεις της χώρας, ενώ στο εξωτερικό εγκαταστάθηκαν σε 181 σημεία.

Ο Λούλα κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν στις 2 Οκτωβρίου, με 48,4% και ο Μπολσονάρο κέρδισε το 43,2%.