Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Νέο ρεκόρ (10%+) ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Πηγή: | Cubadebate

Ξεπέρασε τις προβλέψεις και πάλι αυτόν τον μήνα ο πληθωρισμός της ευρωζώνης καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ, σηματοδοτώντας περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η αύξηση των τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρωπαϊκό νόμισμα εκτινάχθηκε στο 10,7% τον Οκτώβριο, από 9,9% τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αστρονομική αύξηση κατά 41,9% του ενεργειακού κόστους, σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.


Στην ανοδική τάση των τιμών συμπαρασύρθηκε, η αξία των τροφίμων, που αυξήθηκε κατά 13,1%, και αυτή των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 200 μονάδες βάσης (2%) τους τελευταίους 3 μήνες και έχει ήδη υποσχεθεί περαιτέρω αυξήσεις για τον Δεκέμβριο. 

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, τώρα στο 1,5%, φαίνεται να κορυφώνεται λίγο κάτω από το 2,9% το 2023, ένα μεγάλο άλμα από τις προσδοκίες γύρω στο 2,6%, μετά τη συνεδρίαση του οργάνου την περασμένη Πέμπτη.