Στις 24 Νοεμβρίου 1992, η Κούβα παρουσίασε για πρώτη φορά ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με την ανάγκη εξάλειψης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επέβαλαν στο νησί οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τριάντα χρόνια μετά την, στο πλαίσιο της 77ης συνόδου του σώματος, στις 2 και 3 αυτού του μήνα, η πρόταση έλαβε και πάλι την αποδοχή από την παγκόσμια κοινότητα.
Εκπρόσωποι χωρών και οργανισμών υποστήριξαν στην Ουάσιγκτον την επείγουσα ανάγκη να τερματιστεί αυτή η πολιτική που ισχύει για περισσότερες από έξι δεκαετίες, και την περιέγραψαν ως παράνομη, εξωεδαφική που παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και ως «πράξη γενοκτονίας."
Την ημέρα αυτή, 185 έθνη (από τα 193) ψήφισαν υπέρ μιας Κούβας χωρίς την πίεση της πολιορκίας, με μόνο δύο κατά (Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ) και ισάριθμες αποχές (Βραζιλία και Ουκρανία).
Σύμφωνα με αναλυτές, η ιστορική θέση των χωρών αφήνει την Ουάσιγκτον σε κατάσταση απομόνωσης, αφού επιμένει να αγνοεί τις φωνές που απαιτούν: «Αφήστε την Κούβα να ζήσει ειρηνικά».
Η Prensa Latina παρουσιάζει το ακόλουθο γραφικό, το οποίο δείχνει πώς έχει αυξηθεί η υποστήριξη από εκείνο το φθινόπωρο κατά το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη συζήτησαν και ενέκριναν το ψήφισμα για πρώτη φορά.