Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Παγκόσμιες προσωπικότητες ζητούν από τον Μπάιντεν να τερματίσει τον αποκλεισμό της Κούβας


«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κάνει πολύ λίγα για να βοηθήσει τον λαό της Κούβας στη στιγμή της μεγαλύτερης ανάγκης του. Δυστυχώς, οι αμερικανικές κυρώσεις τροφοδοτούν τις φωτιές που μαίνονται στην Κούβα!», τόνισαν προσωπικότητες από όλο το κόσμο, στην επιστολή τους στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπου του ζητούν να τερματίσει τον οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας, ενώ μαίνεται η πυρκαγιά στο Ματάνζας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Αγαπητέ Πρόεδρε Τζο Μπάιντεν,

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι καιρός να γράψουμε μια νέα σελίδα στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις. Σας απευθύνουμε επείγουσα, δημόσια έκκληση να απορρίψετε τις σκληρές πολιτικές που εφάρμοσε ο Λευκός Οίκος επί Τραμπ και οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει τόσα δεινά στον κουβανικό λαό.

Την Παρασκευή, 5 Αυγούστου, μια μεγάλη εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου στο Ματάνζας της Κούβας, 65 μίλια ανατολικά της Αβάνας, χτυπήθηκε από κεραυνό. Από τότε, μαίνεται μια τεράστια πυρκαγιά. Αυτή η τεράστια έκρηξη και η δύσκολα ελεγχόμενη πυρκαγιά έχουν αφήσει αρκετούς ανθρώπους να αγνοούνται (συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστών), πολλούς τραυματίες με σοβαρά εγκαύματα και εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Η πυρκαγιά αυτή, η μεγαλύτερη στην ιστορία της Κούβας, έρχεται την ώρα που η Κούβα διέρχεται ενεργειακή κρίση λόγω της εκτίναξης του παγκόσμιου κόστους των καυσίμων και της φθοράς των υποδομών. Αυτή η πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου αναμφίβολα θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις διακοπές ρεύματος που υφίστανται οι Κουβανοί κατά τη διάρκεια αυτού του καυτού καλοκαιριού.

Οι πόροι που θα αναγκαστεί να διαθέσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση καταστροφών θα έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στη γενική ευημερία των Κουβανών εν μέσω κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ και συνεχίζονται από την κυβέρνησή σας.

Παρά τα λόγια συλλυπητηρίων και την προσφορά τεχνικών συμβουλών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε πολύ λίγα για να βοηθήσει το λαό της Κούβας στη μεγαλύτερη στιγμή της ανάγκης του. Δυστυχώς, οι αμερικανικές κυρώσεις τροφοδοτούν τις φωτιές που μαίνονται στην Κούβα!

Παρά τις διαβεβαιώσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα ότι ο νόμος επιτρέπει σε αμερικανικές οντότητες και οργανισμούς να παρέχουν βοήθεια και αντιμετώπιση καταστροφών, οι 243 κυρώσεις του Τραμπ συνεχίζουν να εμποδίζουν την άφιξη της επείγουσας βοήθειας που απαιτείται στην Κούβα.

Όταν το σπίτι του γείτονά σας καίγεται, η φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση είναι να σπεύσετε στη διπλανή πόρτα για να βοηθήσετε. Για να σωθούν ζωές. Να σβήσει τις φλόγες. Η Κούβα είναι ο γείτονάς μας! Είναι ασυνείδητο, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός τραγικού ατυχήματος, να εμποδίζονται τα εμβάσματα και η λειτουργία των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την Κούβα, δεδομένου ότι η πρόσβαση σε δολάρια είναι απαραίτητη για την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων.

Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να άρει όλες τις κυρώσεις που εμποδίζουν την Κούβα, άμεσα ή έμμεσα, να λαμβάνει ουσιαστική ιατρική, ανθρωπιστική και περιβαλλοντική βοήθεια ή να λαμβάνει οικονομική και άλλη βοήθεια από άλλα έθνη ή οργανισμούς στις ΗΠΑ.

Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση της Κούβας από τον κατάλογο των κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας. Σας καλούμε επίσης να συντονιστείτε άμεσα με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ για την παροχή της άμεσης και επείγουσας βοήθειας που ζητά η Κούβα.Ειλικρινά,

Μπράιαν Μπέκερ
Σίντυ Βάισνερ
Κλαούντια Ντε λα Κρουζ
Κορνέλ Γουέστ
Δαβίδ Άντλερ
Ντέιβιντ Χάρβεϊ
Drum Desis Rising Up and Moving
Γκάμπριελ Ρόκχιλ
Γκέιλ Γουόκερ
Τζέραλντ Χορν
Τζίνα Μπελαφόντε
Έλεν Γιάφε
Τζένιφερ Πονς Ντε Λεόν
Τζέρεμι Κόρμπιν
Τζέροντ ΜακΦαρλέιν
Τζόντι Ντιν
Τζόντι Έβανς
Τζούντιθ Μπάτλερ
Λιζ Θεοχάρης
Μανόλο Ντε Λος Σάντος
Μάνου Καρούκα
Νουάμ Τσόμσκι
Nodutdol
Παλαιστινιακό Κίνημα Νεολαίας
Φίλιπ Άγκνιου
Ρόμπιν Ντι Τζέι Κέλι
Ρότζερ Γουότερς
Ροξάν Ντάνμπαρ-Ορτίζ
Ρουθ Γουίλσον Γκίλμορ
Σαλβατόρε Ένγκελ-Ντι Μάουρο
Σουν Κούτι
Σοφία Ελάιτζα
Βιτζάι Πρασάντ
Γιασεμίν Ζάχρα