Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Χιλή: Ταξιαρχίες υγείας καταγγέλλουν την αστυνομική αυθαιρεσία των καραμπινιέρων

Πηγή: The Press Project


Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του νέου αριστερού προέδρου της Χιλής για μεταρρύθμιση των καραμπινιέρων, οι αυθαιρεσίες της στρατιωτικού τύπου αστυνομικής δύναμης συνεχίζονται.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του απογεύματος της Παρασκευής 12 Αυγούστου, δώδεκα ταξιαρχίες υγείας που εργάζονται εθελοντικά στο Σαντιάγο και τα περίχωρά του συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν τις αστυνομικές διώξεις των οποίων πέφτουν θύματα σε εβδομαδιαία βάση. Οι brigadistas κατήγγειλαν ότι δέχονται συνεχώς αέρια με σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα, περιλούζονται από την αύρα ή μερικές φορές με χημικά, ξυλοκοπούνται, διώκονται και συλλαμβάνονται ακόμη και για το γεγονός ότι παρέχουν υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Pressenza.

«Η υγεία είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να είναι ασφαλείς: Εμείς, οι Ταξιαρχίες Υγείας που παρευρισκόμαστε εδώ, συγκεντρωθήκαμε για να καταγγείλουμε και να αποκηρύξουμε τις πράξεις βίας και διώξεων των οποίων υπήρξαμε και συνεχίζουμε να είμαστε θύματα εκ μέρους των κατασταλτικών δυνάμεων του χιλιανού κράτους. Από την αρχή του ξεσπάσματος [της πανδημίας] και λόγω των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που άρχισαν να γίνονται εμφανείς, συγκεντρωθήκαμε εθελοντικά και με επισφαλείς πόρους αρχίσαμε να εξυπηρετούμε διαδηλωτές και περαστικούς που δέχτηκαν επιθέσεις και τραυματίστηκαν με διάφορους τρόπους» αναφέρουν.

Η Ταξιαρχία Αξιοπρέπειας, μία από τις ταξιαρχίες που ήταν παρούσες, ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια αυτών των σχεδόν τριών ετών έχουμε βοηθήσει διαδηλωτές που υπέφεραν από εγκαύματα από τα χημικά μέχρι τις σωματικές και ψυχολογικές καταστροφές από τραύματα στα μάτια. Συμμετείχαμε στη διάσωση του Άντονι, ενός νεαρού άνδρα που πετάχτηκε στον ποταμό Μαπότσο από τους καραμπινιέρους, και στη φροντίδα της Ντενιζ Κορτέζ, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα παρεμποδίστηκε από την αστυνομία, καθώς και της Φραγκίσκα Σαντοβάλ, της δολοφονημένης δημοσιογράφου, πριν από τη μεταφορά της στο νοσοκομείο».

Η Ταξιαρχία Αξιοπρέπειας, η οποία είναι η μόνη που διαθέτει μόνιμο σημείο υγείας, έχει καταγγείλει στο παρελθόν την εισβολή στον χώρο περίθαλψης τους, την άφιξη αστυνομικών που περικυκλώνουν τον χώρο και ακόμη και μια σκόπιμη πυρκαγιά τον Μάρτιο του 2020, όταν κατά την παροχή περίθαλψης σε τρεις ασθενείς, η αστυνομία έριξε κρότου λάμψης απευθείας στη σκηνή που τους φιλοξενούσε με αποτέλεσμα να ξεκινήσει και να εξαπλωθεί η πυρκαγιά.

Η Ταξιαρχία Αντίστασης, με τη σειρά της, αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Γενεύης, η οποία ορίζει ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να δεχθούν επιθέσεις με οποιαδήποτε όπλα, συμπεριλαμβανομένων χημικών ή εκρηκτικών, ούτε να υποστούν καταστροφή της περιουσίας τους και ότι η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη δεν μπορεί να περιοριστεί.

Η Ταξιαρχία Διάσωσης Β κατήγγειλε: «Σήμερα, για άλλη μια φορά, η ωμή καταστολή είναι παρούσα – σήμερα διώκονται και τιμωρούνται επειδή κρατάμε κράνος με σταυρό και ασπίδα”, αναφερόμενος στη στολή που φορούν, η οποία με τον κόκκινο σταυρό δείχνει ότι παρέχουν επείγουσα ιατρική φροντίδα. Παρά το προαναφερθέν διεθνές πρωτόκολλο που εγγυάται την προστασία όσων παρέχουν βοήθεια σε θύματα βίας, ο προβληματισμός αυτής της ταξιαρχίας είναι ακριβής. Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί, τι επιδιώκει η αστυνομία όταν καταδιώκει τις υγειονομικές ταξιαρχίες; Κυνηγούν αυτούς που εγγυώνται, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, την ακεραιότητα των διαδηλωτών, βάζοντας τους εαυτούς τους μεταξύ της βίας που το κράτος διαιωνίζει μέσω των θεσμών του και των στόχων αυτής της βίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπορίτς, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υποσχέθηκε την μεταρρύθμιση του σώματος των καραμπινιέρων, κάτι που έτυχε θετικής υποδοχής από τους πολίτες, ως απάντηση στην απαξίωση του θεσμού, τόσο λόγω του ρόλου του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, αλλά και από τις σύγχρονες πολλαπλές υποθέσεις διαφθοράς και υπεξαίρεσης στις οποίες ενεπλάκη, καθώς κατι των αυθαιρεσιών κατά τη διάρκεια της κοινωνικής έκρηξης του 2019 που άφησαν πίσω νεκρούς, ακρωτηριασμένους και σοβαρά τραυματίες.

Από το 2019 μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών πρωτοκόλλων για την παροχή ιατρικής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αντίξοες καταστάσεις. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, διώκουν τόσο τους διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, όσο και τους εθελοντές υγείας που βοηθούν τα θύματα της καταστολής κατά τη διάρκεια των ημερών διαμαρτυρίας.