Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Κολομβία: Η Φράνσια Μάρκες ανακοίνωσε τη δημιουργία Υπουργείου Ισότητας

Στην ομιλία της η αντιπρόεδρος εξέφρασε επίσης την προτεραιότητα που θα δώσει στα ιστορικά αποκλεισμένα εδάφη της Κολομβίας.

Η αντιπρόεδρος της Κολομβίας, Φράνσια Μάρκες , ανέλαβε συμβολικά τα καθήκοντά της στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στην περιφέρεια Κάουκα , από όπου ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί στο Κογκρέσο η δημιουργία του υπουργείου Ισότητας, του οποίου θα ηγηθεί η ίδια.

Η δημιουργία αυτού του νέου χαρτοφυλακίου θα γίνει για να «αναλάβουμε δράση για τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει η Κολομβία: την ανισότητα», σύμφωνα με τα λόγια της αντιπροέδρου.

Υπό αυτή την έννοια, «η συμφωνία ήταν να δημιουργηθεί ένα Υπουργείο Ισότητας και αυτό το έργο θα κατατεθεί στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα» και ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί επειγόντως.

Στον δήμο Σουάρες (Κάουκα), η ανάληψη της αντιπροεδρίας γιορτάστηκε ως "η πρώτη Αφρο-απόγονος αντιπρόεδρος της Κολομβίας και η δεύτερη Αφρο-απόγονος αντιπρόεδρος στη Λατινική Αμερική (...), κόρη αυτού του λαού".

«Για μένα αυτή η θέση δεν είναι συμβολική, είναι εντολή του λαού. Όντας η πρώτη Αφρο-απόγονος που έφτασε στην αντιπροεδρία της Κολομβίας, έχω μεγάλη ευθύνη απέναντι στις γυναίκες, την ισότητα, την απόλυτη ειρήνη και την αξιοπρέπεια», συνέχισε.


Η Αντιπρόεδρος της Κολομβίας, έλαβε από τα χέρια των πρεσβύτερων , τη λαϊκή εντολή μέσω ενός "σκήπτρου" και μιας περγαμηνής με τη δέσμευση να εργαστεί για την ισότητα και την ευημερία όλων των κοινοτήτων.

Σε άλλο μέρος της ομιλίας του, η Μάρκες ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο της εμπιστεύτηκε το πρώτο του καθήκον, το οποίο είναι να διασφαλίσει ότι θα φέρει το νερό στον Κολομβιανό Ειρηνικό.

"Η πρώτη μας δέσμευση είναι να προχωρήσουμε την κατάσταση αυτών των υδραγωγείων ώστε να μην μένουν στάσιμα", είπε η αντιπρόεδρος. Η Μάρκες πήγε στη γενέτειρά της, Σουάρες, Κάουκα, όπου έγινε αντικείμενο συμβολικής ανάληψης των καθηκόντων της από τις αφρο κοινότητες υπό τον ήχο του κογχυλιού, με λουλούδια, φρούτα, κόκκους καφέ, κακάο και καλαμπόκι, ως ευλογία από τη μητέρα γη.

Αυτή ήταν η προγονική τελετή με την οποία ο Κάουκα ευλόγησε τη Φράνσια Μάρκες και την τετραετή θητεία της στην εξουσία

Η αντιπρόεδρος στάθηκε σε έναν κύκλο που τον αποκαλούν «ο ιερός τόπος» υπό τους ήχους της μουσικής: «Είμαι από εκεί, από την Αφρική, κι αν δεν είμαι από εκεί, οι πρόγονοί μου είναι από εκεί».


Ανάμεσα σε τραγούδια, τύμπανα και αφρικανικούς ρυθμούς, η Αντιπρόεδρος Φράνσια Μάρκες μπήκε στο Κολοσσαίο της ιδιαίτερης πατρίδας της το Σουάρες , Κάουκα, για να αναλάβει τα καθήκοντά της σε μια συμβολική και προγονική τελετή.

Μπήκε στο χώρο με το παραδοσιακό της χτένισμα με πλεξούδες, φόρεμα με σχέδια και ξυπόλητη, για να νιώσει την γη της , που ελπίζει ότι θα την καθοδηγεί αυτά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης.
«Σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα για μένα, καθώς βρίσκομαι εδώ στον δήμο μου και λαμβάνω τόση στοργή, τόση αγάπη», είπε η Μάρκες όταν έφτασε στο αίθριο όπου έλαβε χώρα η τελετή ανάληψης των καθηκόντων της.

 

Στο τέλος, η Μάρκες σήκωσε ένα σκαλισμένο ξύλινο μπαστούνι. Μόλις τελείωσε το τελετουργικό, αναφέρθηκε ότι η αντιπρόεδρος είχε ήδη ευλογηθεί από την κοινότητά της. 
«Η αντιπρόεδρος Φράνσια Μάρκες έλαβε την ευλογία της Μητέρας Γης να ηγηθεί με σύνεση στις προκλήσεις των επόμενων τεσσάρων ετών», ανέφερε η κυβέρνηση στο Twitter.

Μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού η Μάρκες μίλησε στhν κοινότητα και τόνισε:

«Η πρώτη Κυβέρνηση του λαού δεν πρόκειται να τα βρει εύκολα, αλλά ελπίζουμε να βασιστούμε σε όλους σας για να προχωρήσετε την Κολομβία μπροστά, να προχωρήσετε την Κάουκα προς τα εμπρός, να προχωρήσετε τον Κολομβιανό Ειρηνικό», είπε ο Μάρκες.
«Η συμφωνία ήταν να δημιουργηθεί ένα Υπουργείο Ισότητας και αυτό το έργο θα κατατεθεί στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα», είπε η αντιπρόεδρος, η οποία με τη σειρά του ελπίζει ότι θα εγκριθεί επειγόντως στο κοινοβούλιο της Κολομβίας όπως συμφωνήθηκε. «Θα εργαστώ για την ισότητα των γυναικών στην Κολομβία», κατέληξε η Φράνσια Μάρκες.
Αυτό το υπουργείο, το οποίο δεν υπήρχε στο παρελθόν, ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Φράνσια Μάρκες στη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας. Μέσω αυτού του υπουργείου, ο στόχος είναι να επιτευχθεί ισότητα μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών, να αναγνωριστεί ως συντάξιμος ο χρόνος εργασίας στο σπίτι και να θεσμοθετηθεί εισόδημα διαβίωσης ίσο με το μισό του κατώτατου μισθού στη μητέρα αρχηγό της οικογένειας.