Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Τέθηκε υπό έλεγχο αλλά δεν έχει σβήσει η φωτιά στο Ματάνσας

Πηγή: prensa-latina.cu /  #FuerzaMatanzas

Matanzas, Κούβα, 10 Αυγούστου (Prensa Latina) Ανάσανε με ανακούφιση η πόλη σήμερα αφού η φωτιά στις δεξαμενές καυσίμων τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά η πλήρης κατάσβεσή της θα χρειαστεί ακόμα χρόνο, ανέφεραν οι αρχές του πυροσβεστικού σώματος της Κούβας.

Ο αντισυνταγματάρχης Αλεξάντερ Αβαλος, υπαρχηγός του Τμήματος Εξουδετέρωσης του πυροσβεστικού σώματος, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι όλοι είναι πιο ήρεμοι και παρόλο που ξεκαθάρισε ότι η πλήρης κατάσβεση δεν θα γίνει αυτή την Τετάρτη, διαβεβαίωσε ότι σιγά σιγά θα την ολοκληρώσουν.

Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται σε τρεις τομείς μάχης και επικεντρώνονται στη συστοιχία των δεξαμενών 50.000 κυβικών μέτρων, ενώ τα ελικόπτερα των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν σε μεμονωμένες εστίες.

Επιπλέον, πραγματοποιούν χωματουργικές ενέργειες και χαράσσουν δρόμους εντός της βάσης, με τρόπο που να διευκολύνει την κυκλοφορία στην περιοχή αυτή.

Σχολίασε ότι η νύχτα ήταν πιο ήρεμη, προσθέτοντας ότι οι εργασίες συνεχίστηκαν αδιάκοπα όλες τις πρώτες πρωινές ώρες αυτής της Τετάρτης. 

Υπογράμμισε τη δουλειά των Μεξικανών και Βενεζουελάνων, με τους οποίους υπήρξε εξαιρετική συνεννόηση, σε σημείο που πρακτικά κατά τις ραδιοεπικοινωνίες δεν μπορεί κανείς να διακρίνει πότε είναι κουβανός ή ένας από τους ξένους ειδικούς, διευκρίνισε.

«Λέμε με περηφάνια ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία να συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας από τη Βενεζουέλα και το Μεξικό», τόνισε. 

Ευχαρίστησε επίσης τον λαό της Κούβας για την αλληλεγγύη και τα ενθαρρυντικά μηνύματα που εκφράστηκαν σε διάφορες πρωτοβουλίες, όπως σκίτσα, επιστολές και διάφορες άλλες βοήθειες.

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το λαό του Ματάνσας και τις διάφορες οργανώσεις για τη συνεργασία τους, δήλωσε ο Άβαλος, προσθέτοντας ότι αυτές ήταν μέρες όπου κυριαρχούσε η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα. 

Τα ξημερώματα αυτής της Τετάρτης, έφτασαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ματάνσας νέα πληρώματα πυροσβεστών, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς, η οποία κατέστρεψε την πρώτη από τις δύο συστοιχίες δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμου.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 5 Αυγούστου, μια ηλεκτρική εκκένωση έπληξε μία από τις δεξαμενές αργού πετρελαίου της Κούβας στις Πετρελαϊκές Εγκαταστάσεις του Ματάνσας, η οποία προκάλεσε πυρκαγιά μεγάλων διαστάσεων.

Συνδυασμένες Δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών, των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων, της κουβανικής Πετρελαϊκής Εταιρείας και του Ινστιτούτου Υδραυλικών Πόρων, μαζί με ειδικούς από το Μεξικό και της Βενεζουέλας, εργάστηκαν εντατικά από τότε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.