Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Διακόπηκε η τελετή ορκωμοσίας Γκουστάβο στην Κολομβία – Ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε την παράδοση του σπαθιού του Μπολίβαρ

Πηγή: The Press Project

Μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, η τελετή διακόπηκε, καθώς ο πρώην πρόεδρος Ιβάν Ντούκε απαγόρευσε την παράδοση του σπαθιού του Μπολίβαρ στην πλατεία, όσο είχε την εξουσία.

Μόλις ο νέος αριστερός πρόεδρος ορκίστηκε στην προεδρία, διέταξε διακοπή για να μπορέσει να ανακτηθεί το σπαθί του Μπολίβαρ από την Casa de Nariño, σύμφωνα με το βολιβιανό Kawsachun News.


Το σπαθί του Μπολίβαρ κλάπηκε από τους αντάρτες Μ-19 το 1974 για να το επιστρέψουν στο λαό. Ο Γκουστάβο Πέτρο ήταν μέλος της Μ-19, οπότε η χειρονομία είναι γεμάτη συμβολισμό. 

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κολομβίας, ένας πρώην αντάρτης γίνεται ανώτατος διοικητής ενός στρατού που πάντα πολεμούσε εναντίον των ανταρτών. Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία δεν κρύβουν τα δάκρυά τους» αναφέρει σε ανταπόκρισή του, ο σοβιετικο-ουκρανός δημοσιογράφος και μόνιμος κάτοικος της Χιλής, Ολέγκ Γιασίνσκι.


Ο Γκουστάβο Πέτρο ανέλαβε τα καθήκοντά του προέδρου της Κολομβίας

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ανέλαβε τα καθήκοντά του την Κυριακή παρουσία επιφανών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο και περίπου 100.000 Κολομβιανών, στην πλατεία Μπολιβάρ, στο κέντρο της Μπογκοτά.


«Από σήμερα η Κολομβία αλλάζει. Είναι άλλη. Δεν είναι αλλαγή για να πάρουμε εκδίκηση ή να δημιουργήσουμε περισσότερο μίσος», υποστήριξε ο Πέτρο στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογή του από περισσότερους από 11 εκατομμύρια πολίτες.

Την ορκωμοσία του παρακολούθησαν περίπου 100.000 προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του Ισπανού Βασιλιά Φελίπε ΣΤ’, τουλάχιστον εννέα προέδρων της Λατινικής Αμερικής και άλλων Κολομβιανών που προσκλήθηκαν από τον Πέτρο.

«Δεν θέλω δύο χώρες, όπως δεν θέλω δύο κοινωνίες. Θέλω μια ισχυρή, δίκαιη και ενωμένη Κολομβία», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του. «Οι προκλήσεις και οι δοκιμασίες που έχουμε ως έθνος απαιτούν μια περίοδο ενότητας και συναίνεσης στα βασικά».

«Καλούμε όλους όσοι είναι οπλισμένοι να αφήσουν τα όπλα τους στη θολούρα του παρελθόντος. Να δεχτούν νομικά οφέλη με αντάλλαγμα την ειρήνη, με αντάλλαγμα την οριστική μη επανάληψη της βίας», είπε ο Πέτρο στο ζητωκραυγάζον πλήθος που συγκεντρώθηκε κάτω από έναν λαμπερό ήλιο των Άνδεων, καλόντας σε ειρήνη με τους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) και του FARC.