Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Oι ΗΠΑ αρνούνται την αποφυλάκιση του ιστορικού μέλους των Μαύρων Πανθήρων, Μουτούλου Σακούρ

Πηγή: The Press Project

O Μουτούλου Σακούρ, πρώην μέλος του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού και πατριός του αείμνηστου θρύλου του Hip-Hop, Τουπάκ, κατέθεσε μήνυση κατά της Επιτροπής Αναστολών των ΗΠΑ που του αρνείται την αποφυλάκιση, παρά το γεγονός πως τον Ιούλιο αποκαλύφθηκε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο καρκίνου του μυελού των οστών, και μετρά λιγότερους από έξι μήνες ζωής.
του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Ο Μαύρος Πάνθηρας, Μουτούλου Σακούρ, είναι κρατούμενος στις Ομοσπονδιακές φυλακές των ΗΠΑ πάνω από τρεις δεκαετίες. Και σήμερα διεκδικεί, και δικαστικά, να έχει την ίδια αντιμετώπιση με όλους τους υπόλοιπους κρατούμενους: οι ΗΠΑ έχουν δείξει το πιο σκληρό τους πρόσωπο στους αφροαμερικάνους αγωνιστές, αφαιρώντας στην πλειονότητα κάθε δικαίωμα αποφυλάκισης, ακόμη και αν είναι υπέργηροι, ακόμη κι αν πάσχουν από ανίατες νόσους.

Ο Μουτούλου Σακούρ, συνελήφθη το 1986, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις του, έξι χρόνια αφότου -ως μέλος του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού- συμμετείχε στην απαλλοτρίωση χρηματαποστολής, αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τη συμπλοκή, τραυματίστηκε ένας φρουρός και σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί. Στο δικαστήριο, καταδικάστηκε με το νόμο περί συμμοριών (Racketeer Influenced and Corrupt Organization, RICO). Για την κυβέρνηση των ΗΠΑ οι Μαύροι Πάνθηρες και ο Μαύρος Απελευθερωτικός Στρατός ήταν «συμμορίτες».

Στη δίκη-παρωδία, ασύνδετα με αυτόν στοιχεία που «ανεβρέθησαν» με ύποπτο τρόπο, έκριναν την καταδίκη του. Μεταξύ όλων των άλλων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ στήριξε τις κατηγορίες στις πληροφορίες έμμισθου χαφιέ που ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε στις ενέργειες για τις οποίες κατηγορήθηκε ο Σακούρ και ο οποίος έλαβε αμοιβή 110.000 δολαρίων και εξέτισε μειωμένη ποινή για την συνεργασία του με τις αρχές. Ανακοινώνοντας την καταδίκη του Μουτούλου, ο δικαστής Τσαρλς Χέιτ παραδέχθηκε ότι ο Σακούρ είχε παρανόμως στοχοποιηθεί από το Πρόγραμμα Αντικατασκοπείας του FBI για την εξουδετέρωση των ηγετών του μαύρου, του ινδιανικου και του κομμουνιστικού κινήματος, COINTELPRO.

Με βάση τους ισχύοντες ομοσπονδιακούς νόμους των ΗΠΑ, ο Μουτούλου Σακούρ θα έπρεπε να αποφυλακιστεί το 2016. Κάτι που δε συνέβη ποτέ. Τα αιτήματά του έχουν απορριφθεί επανειλημμένα. Έλαβε την ένατη άρνηση αναστολής του τον Ιανουάριο του 2021. Τον Ιούλιο που μας πέρασε, ζήτησε να αποφυλακιστεί για ανθρωπιστικούς λόγους: έχει διαγνωστεί με καρκίνο των οστών, ζυγίζει μόλις 56 κιλά, δεν δύναται καν να σηκωθεί από το κρεβάτι. Του το αρνήθηκαν, γιατί «είναι ακόμη ικανός να διαπράξει αδίκημα». Σε αυτή την κατάσταση, συνεχίζει να αγωνίζεται: αποφάσισε και κατέθεσε αγωγή κατά της Επιτροπής Αναστολών των ΗΠΑ και του Γραφείου Φυλακών, για τις άδικες και απάνθρωπες αρνήσεις.


Η προσφυγή του Σακούρ

Ανήμερα των 72ων γενεθλίων του, στις 8 Αυγούστου, η υπεράσπιση του Σακούρ κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης με βάση το habeas corpus στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ανατολικής Περιφέρειας του Κεντάκι. Η νομική προσφυγή αμφισβητεί την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί κατ’ ουσίαν του στερεί τα συνταγματικά του δικαιώματα.

Η προσφυγή αναφέρει ότι η Επιτροπή Αποφυλάκισης παραβίασε το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών κρίνοντας ότι ο Σακούρ είναι πιθανό να διαπράξει έγκλημα κατά την αποφυλάκιση του, παρότι όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν. Το μόνο επικίνδυνο είναι η σκέψη και η πολιτική του στάση, που επισήμως δεν θεωρούνται εγκλήματα. Η προσφυγή επικαλείται την ηλικία του Σακούρ, την κατάσταση της υγείας του, τη θετική συμπεριφορά του στη φυλακή, όπου σπούδασε και βοήθησε και άλλους να σπουδάσουν και να στηριχθούν, στάση που κέρδισε την υποστήριξη του νυν και πρώην προσωπικού της φυλακής, την προηγούμενη παραδοχή των πράξεών του, καθώς και το γεγονός ότι η αξιολόγηση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον έχει κατατάξει στη χαμηλότερη κατηγορία κινδύνου για υποτροπή.

Ο Σακούρ και η νομική του ομάδα έχουν επίσης ζητήσει από την Επιτροπή να επανεξετάσει την προηγούμενη άρνησή της με βάση νέες πληροφορίες σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του, καθώς οι διαδικασίες της Επιτροπής Αναστολών επιτρέπουν στους Επιτρόπους να τροποποιήσουν προηγούμενη απόφαση όταν «παρέχονται στην Επιτροπή νέες πληροφορίες ουσιαστικής σημασίας που είναι ευνοϊκές για τον κρατούμενο, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών πληροφοριών, ή άλλες έκτακτες και ενδεικτικές επιτακτικής ανάγκης πληροφορίες». Η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι εξετάζει το αίτημα, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη καμία ενέργεια ούτε έχει ανακοινώσει κάποια απόφαση.

«Το Σύνταγμα εμποδίζει τα συμβούλια αναστολών να λαμβάνουν αποφάσεις που είναι αυθαίρετες, παράλογες και βασίζονται σε λανθασμένες πληροφορίες. Αυτό ακριβώς έκανε η Επιτροπή Αποφυλάκισης των Ηνωμένων Πολιτειών στην περίπτωση του Δρ Μουτούλου Σακούρ» αναφέρει ένας εκ των συνηγόρων του, Μπραντ Τόμσον, στην ιστοσελίδα Bail Out the People, προσθέτοντας πως «ο Σακούρ βρίσκεται στο τέλος της ζωής του και δεν αποτελεί καμία απολύτως απειλή για κανέναν. Ο ομοσπονδιακός νόμος και η δημόσια πολιτική υποστηρίζουν ότι τα άτομα σε αυτή την κατάσταση μπορούν και πρέπει να αφεθούν ελεύθερα, ώστε να περάσουν τις τελευταίες τους ημέρες στο σπίτι, με τους αγαπημένους τους … Σήμερα, ο Σακούρ γίνεται 72 ετών και υπάρχει σχεδόν μηδενική πιθανότητα να ζήσει τα 73 του χρόνια. Δεν του επιβλήθηκε θανατική ποινή, αλλά αυτό ακριβώς θα συμβεί αν η Επιτροπή Αναστολών των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες δεν ενεργήσουν γρήγορα και δεν εφαρμόσουν δίκαια το νόμο για τον Σακούρ».