Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Κολομβία: Kαταγγελίες για ανωμαλίες στην καταμέτρηση των ψήφων

Πηγή: prensa-latina.cu 

Μπογκοτά, 16 Μαρτίου (Prensa Latina) Ο γερουσιαστής Ρόι Μπαρέρας, μέλος του προοδευτικού συνασπισμού "Ιστορικό Σύμφωνο", νικητή των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η ομάδα που εργάζεται για την καταμέτρηση ψήφων εντόπισε αρκετές παρατυπίες.

Κατ' αρχάς, επεσήμανε ότι στο 26% από 29.000 εκλογικά τμήματα, το "Ιστορικό Σύμφωνο" εμφανίζει μηδέν ψήφους, κάτι που είναι «αδύνατο και απίστευτο». Επιπλέον, σε άλλα 23.000 τμήματα εμφανίζονται διπλές ψήφοι υπέρ άλλων ανταγωνιστικών πολιτικών δυνάμεων, δήλωσε ο βουλευτής σε συνέντευξή του στο WRadio.

Πρόσθεσε ότι η Εκλογική Αρχ'η αποδέχτηκε τις υποδείξεις του Ιστορικού Συμφώνου σχετικά με αυτές τις παρατυπίες ώστε να συγκριθούν τα πρακτικά των (εκλογικών) αντιπροσώπων και των εφορευτικών. Σε αυτή η διαδικασία, το Σύμφωνο "έχει ανακτήσει περισσότερες από 200 χιλιάδες ψήφους και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τουλάχιστον δύο ακόμη έδρες", δήλωσε ο Μπαρέρας.

Διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός του εντύπου των εφορευτικών «είναι στρεβλό και βλάπτει το Ιστορικό Σύμφωνο», κάτι που είχε τότε κοινοποιηθεί στις αρμόδιες αρχές και το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο γιατί είναι «μια τεράστια, πρωτοφανής παράλειψη».

Πιστεύω ότι αποκαθίσταται η κοινοβουλευτική ομάδα του Ιστορικού Συμφώνου και θα είναι η πλειοψηφία, τόνισε ο επίσης επικεφαλής αυτής της εκλογικής πολιτικής συμπαράταξης.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες για παρεμβάσεις, αλλαγές και αλλαγή του αριθμού των ψήφων στα ψηφοδέλτια, κάτι που είναι είναι προφανής νοθεία.

Την περασμένη Κυριακή, με καταμετρημένο το 82,1% ων ψήφων, το Ισορικό Σύμφωνο προηγήθηκε συγκεντρώνοντας το 15,82%των ψήφων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταγράφοντας μία τάση μη αναστρέψιμη, ενώ στην ψηφοφορία για τη Γερουσία, το Σύμφωνο ήρθε πρώτο συγκεντρώνοντας το 14,64% των ψήφων.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι Κολομβιάνοι επέλεξαν μέσω εσωκομματικών εκλογών τους προεδρικούς υποψήφιους των κομμάτων.

Ο Γκουστάβο Πέτρο, αρχηγός του Συμφώνου, ήταν ο νικητής τόσο εντός του συνασπισμού του όσο και μεταξύ των υποψηφίων των άλλων δύο ομάδων, με περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια ψήφους, όπως προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Σήμερα συνεχίζεται η επανακαταμέτρηση των ψήφων της ψηφοφορίας της Κυριακής για να γίνει γνωστό τελικά ποιος θα καταλάβει τις έδρες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου.