Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Κολομβία: Η Αριστερά προηγείται στις βουλευτικές εκλογές

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Ο υποψήφιος για την προεδρία Γκουστάβο Πέτρο κάλεσε τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να σχηματίσουν ένα Δημοκρατικό Μέτωπο.

Το αριστερό "Ιστορικό Σύμφωνο" (PH) κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων στις εκλογές που διεξήχθησαν αυτήν την Κυριακή για την ανανέωση του Κογκρέσου της Δημοκρατίας της Κολομβίας, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιουλίου για την περίοδο 2022-2026, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Η Εκλογική Αρχή, η διοργανώτρια των εκλογών στη χώρα της Νότιας Αμερικής, ανέφερε στο δελτίο της Νο 54 που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι με καταμετρημένο το 99,13% των ψήφων το PH συγκεντρώνει 2.299.581 έγκυρες ψήφους (14,16 % ).
Στις ακόλουθες θέσεις βρίσκεται το Κολομβιανό Συντηρητικό Κόμμα με 2.204.869 ψήφους (13,58%). το Κολομβιανό Φιλελεύθερο Κόμμα με 2.067.989 ψήφους (12,73%) και ο συνασπισμός Πράσινη Συμμαχία και Κέντρο Ελπίδα με 1.953.640 ψήφους (12,03 %), ενώ μικρότερο αριθμό ψήφων λαμβάνουν μια σειρά πολιτικοί σχηματισμοί.


Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το PH προηγείται επίσης στη προκαταρκτική επίσημη καταμέτρηση με 2.545.494 ψήφους (15,62%) με καταμετρημένο το 99,15 των ψήφων.

Ο γερουσιαστής Γουστάβο Πέτρο , ο οποίος θα είναι υποψήφιος του PH στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 29 Μαΐου, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η οργάνωσή του θα έχει 17 γερουσιαστές και 25 αντιπροσώπους.


«Έχουμε 17 γερουσιαστές και 25 αντιπροσώπους στη Βουλή. Παραδίδω στη χώρα τη μεγαλύτερη προοδευτική κοινοβουλευτική ομάδα από την ψήφιση του Συντάγματος του 1991», έγραψε ο Κολομβιανός πολιτικός στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter.



Περίπου 39.000.000 πολίτες κλήθηκαν αυτήν την Κυριακή για να εκλέξουν τα νομοθετικό σώμα. Το Κολομβιανό Κογκρέσο αποτελείται από τη Γερουσία, που αποτελείται από 108 έδρες, και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που αποτελείται από 188 έδρες.


Ο Πέτρο καλεί στη δημιουργία Δημοκρατικού Μετώπου

Ο υποψήφιος πρόεδρος του Ιστορικού Συμφώνου, Γκουστάβο Πέτρο, αφού πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, κάλεσε τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να σχηματίσουν Δημοκρατικό Μέτωπο. 

«Σήμερα είναι εφικτό ένα Ευρύ Δημοκρατικό Μέτωπο που θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κογκρέσο», έγραψε ο υποψήφιος για την προεδρία στον λογαριασμό του στο Twitter.


Σε ομιλία του το βράδυ της Κυριακής, ο Πέτρο δήλωσε ευτυχής για την «τεράστια νίκη σε όλη την Κολομβία» και δήλωσε ότι είναι πιθανό να κερδίσει την προεδρία της χώρας στον πρώτο γύρο των εκλογών  στις 29 Μαΐου.




Οι κύριοι αντίπαλοι του Πέτρο στις εκλογές θα είναι οι Σέρχιο Φαχάρδο, Φεντερίκο Γκουτιέρες και όσκαρ Ιβάν Σουλάγα, υποψήφιοι των πολιτικών ομάδων Συνασπισμός Κέντρου Ελπίδας, Ομάδα για την Κολομβία και το κυβερνών Δημοκρατικό Κέντρο, αντίστοιχα.