Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Η Κούβα απορρίπτει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Νικαράγουας

 Πηγή: | teleSUR (telesurtv.net)

«Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας με την κυβέρνηση και τον λαό της Νικαράγουας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ροντρίγκες. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, απέρριψε σήμερα Δευτέρα τις παράνομες κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) σε ορισμένους αξιωματούχους της Νικαράγουας.

«Καταδικάζουμε τα νέα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα και τους περιορισμούς έκδοσης βίζας που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε στελέχη της Νικαράγουας, σε μια προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του αδελφού έθνους», δήλωσε ο Ροντρίγκες Παρίγια.

Μπροστά σε αυτή τη νέα επίθεση, ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον πληθυσμό της Νικαράγουας, λέγοντας «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην κυβέρνηση και τον λαό της Νικαράγουα».


Η δήλωση της κουβανικής κυβέρνησης γίνεται μετά την επιβολή κυρώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε έξι αξιωματούχους της Νικαράγουας στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του προέδρου αυτού του έθνους, Ντανιέλ Ορτέγκα.

«Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ καθόρισε έξι αξιωματούχους της κυβέρνησης της Νικαράγουας σύμφωνα με το Εκτελεστικό Διάταγμα (E.O.) 13851», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Συνεχίζοντας την παρέμβαση των ΗΠΑ στις υποθέσεις της Νικαράγουα, το έγγραφο αναφέρει ότι εκτός από τον Λευκό Οίκο, σε αυτό το μέτρο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο προσχωρεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

«Αυτό το μέτρο επιβάλλεται σε αξιωματούχους των στρατιωτικών δυνάμεων, του Υπουργείου Άμυνας, του Ινστιτούτου Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και της κρατικής Εξορύξεων της Νικαράγουα, αναφέρεται στη δήλωση.