Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Η Νικαράγουα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν

 Πηγή:  Resumen Latinoamericano

«Η Νικαράγουα σταματά να έχει οποιαδήποτε επίσημη επαφή ή σχέση με την Ταϊβάν»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας Ντένις Μονκάδα ​​ανακοίνωσε αυτή την Πέμπτη, ότι η χώρα του διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η περιοχή είναι μέρος της Κίνας.
Μετά την επιβεβαίωση της επίσκεψης Γάλλων γερουσιαστών στην Ταϊβάν, η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από την ευρωπαϊκή χώρα να επανεξετάσει την απόφαση.

 

Από σήμερα, «Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Νικαράγουα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν και παύει να έχει οποιαδήποτε επαφή ή επίσημη σχέση», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Κεντρικής Αμερικής. 

Τονίζοντας ότι υπάρχει μια Κίνα στον κόσμο και δεν υπάρχει εδαφικός κατακερματισμός, «η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλη την Κίνα και η Ταϊβάν είναι αναφαίρετο μέρος της κινεζικής επικράτειας».

Σημειώνεται ότι οι κινεζικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι η Ταϊβάν δεν αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της χώρας, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που δήλωσαν ότι η εν λόγω περιοχή είναι «πολιορκημένη από την Κίνα».

Μετά την επιβεβαίωση της επίσκεψης Γάλλων γερουσιαστών στην Ταϊβάν, η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από την ευρωπαϊκή χώρα να επανεξετάσει την απόφαση με γνώμονα τη διατήρηση καλών διμερών σχέσεων.

«Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο, η Ταϊβάν είναι αναφαίρετο μέρος της κινεζικής επικράτειας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στη Γαλλία.

Επικεντρώνοντας στο θέμα του σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας, οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι η επίσκεψη ξένων αξιωματούχων στην Ταϊβάν χωρίς την ανάλογη εξουσιοδότηση, αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, «οι επίσημες επαφές με τις αρχές της Ταϊβάν, ανεξάρτητα από τα ονόματα, θα παραβιάσουν σοβαρά την πολιτική της"Μίας Κίνας" », κατέληξε η Πρεσβεία του ασιατικού γίγαντα στο Παρίσι.