Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Οι ιθαγενείς και οι αγρότες του Εκουαδόρ επανέρχονται με τα αιτήματα των μεγάλων κινητοποιήσεων του 2019 - (+videos)

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Η  Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων του Εκουαδόρ (Conaie) απαιτεί από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά της. 

Ζητά  το πάγωμα της τιμής των καυσίμων και άλλα μέτρα οικονομικής αναζωογόνησης.

Η Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων του Εκουαδόρ (Conaie) κατήγγειλε την Παρασκευή, ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα που τέθηκαν κατά τον διάλογο μεταξύ των ιθαγενικών κινημάτων και της Εκτελεστικής εξουσίας, που ξεκίνησαν πριν από έξι μήνες και του οποίου η πιο πρόσφατη σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Κίτο στις αρχές Νοεμβρίου.

Σε μήνυμά που δημοσιεύτηκε μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter, η Conaie υπενθύμισε ότι έλαβε μέρος τον διάλογο με την κυβέρνηση, την κοινωνική και εθνική σημασία των θεμάτων που ετέθησαν και στα οποία η Εκτελεστική εξουσία δεν έχει απαντήσει.

Δεδομένης αυτής της συγκυρίας, η πλατφόρμα επαναβεβαιώνει την αντίστασή της. Πριν από μέρες, μετά από συνεδρίαση του Εθνικού της Συμβουλίου, διαβεβαίωσε ότι από τον Ιανουάριο θα ξαναρχίσει τις διαδηλώσεις.

Hace 6 meses el Mov. Indígena y sectores sociales desarrollamos propuestas sobre temas de interés nacional. Fuimos al diálogo con el Gobierno, pero #Lasso se burla de la cruda realidad de miles de familias ecuatorianas sin dar respuesta. Ante esto, ratificamos la resistencia. pic.twitter.com/uRn5MazC8a


Mέσω του Twitter επίσης, η οργάνωση παρουσίασε ένα οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο εμφανίζονται οι αντιφάσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με την ημερομηνία που έπρεπε να κοινοποιήσουν τις απαντήσεις προς τους ιθαγενείς ηγέτες και ποιος ήταν επιφορτισμένος να το πράξει.

Τις αντιφατικές αυτές δηλώσεις έκαναν η υπουργός (προεδρίας) της Κυβέρνησης Αλεξάνδρα Βέλα. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κάρλος Χιχόν, και ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Εντουάρντο Μπονίγια.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση θα χρειαζόταν από 15 ημέρες έως τρεις εβδομάδες για να μελετήσει τα αιτήματα της Conaie και η απάντηση θα είχε κοινοποιηθεί όχι αργότερα από τις 25 Νοεμβρίου.



#telesurgr, #prensarebeldegr


Σχετικές αναρτήσεις και βίντεο από τις κινητοποιήσεις για τα εν λόγω μέτρα το 2019, που ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο να μεταφέρει προσωρινά την πρωτεύουσα σε άλλη πόλη και να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο. Oι διαδηλωτές εισέβαλαν τότε στο κοινοβούλιο και πρακτικά "κατέλαβαν" την πρωτεύουσα Κίτο.  Στη συνέχεια και ενώ θέριζε η πανδημία, επέβαλε κάποια μέτρα από αυτό το νεοφιλελεύθερο πακέτο με προεδρικά διατάγματα. 
Comienzan a lanzar gases lacrimógenos contra manifestantes que aún se encuentran frente a la Asamblea Nacional @teleSURtv pic.twitter.com/PrBnKAAgMT