Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Δημοσκοπικό προβάδισμα του Γκάμπριελ Μπόριτς στις προεδρικές εκλογές στη Χιλή

 Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Τις τελευταίες ημέρες, διάφορες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Γκάμπριελ Μπόριτς.

Τρεις εβδομάδες περίπου πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Γκάμπριελ Μπόριτς αναδεικνύεται νικητής στη κάλπη, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει της ψηφοφορίας στις 19 Δεκεμβρίου.

Η δημοσκόπηση Plaza Pública, του κέντρου μελέτης Cadem, δείχνει τον Μπόριτς να προηγείται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες (39%) έναντι του ακροδεξιού Χοσέ Αντόνιο Καστ, του Χριστιανοκοινωνικού Μετώπου (33%).



Σύμφωνα με την δημοσκόπηση Pulso Ciudadano, της εταιρείας Activa Research, ο Μπόριτς θα συγκέντρωνε το 40,4% των ψήφων, έναντι 24,5% του Καστ.


Μια άλλη μέτρηση, που πραγματοποιήθηκε από την εξειδικευμένη εταιρεία Black and White, δίνει στον Boric 44% και στον Καστ 41%.

Τις τελευταίες ημέρες, διάφοροι πολιτικοί και κοινωνικοί χώροι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Γκάμπριελ Μπόριτς., επικεφαλής του συνασπισμού Apruebo Dignidad (Εγκρίνω την Αξιοπρέπεια) , που αποτελείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, τη Δημοκρατική Επανάσταση, την Κοινωνική Σύγκλιση, τις Κοινότητες και την Ομοσπονδία Περιφερειακών Κοινωνικών Πράσινων.

Την υποστήριξή του στον τριανταπεντάχρονο βουλευτή, δήλωσε το Σάββατο η Χριστιανική Δημοκρατία, τον τελευταίο από τους μεγαλύτερους σχηματισμούς της αντιπολίτευσης που τον υποστήριξαν, μετά το Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.



«Ο Μπόριτς έχει τώρα την ευθύνη να συγκαλέσει μια πλειοψηφία πολιτών που λαχταρά βαθιές μεταρρυθμίσεις με κυβερνησιμότητα και κοινωνική ειρήνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

Από την πλευρά της, η Central Unitaria de Trabajadores (CUT), η κύρια συνδικαλιστική οργάνωση στη Χιλή, προέτρεψε τα μέλη της να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο και να στηρίξουν τον Μπόριτς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ακροδεξιός Καστ έλαβε την υποστήριξη των τεσσάρων δεξιών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού Podemos Más της Χιλής (Renovación Nacional, Unión Demócrata Independiente, Evolución Política και Regionalista Independiente Demócrata).

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, που διεξήχθησαν στις 21 Νοεμβρίου, ο ακροδεξιός Χοσέ Αντόνιο Καστ συγκέντρωσε το 27,91% των ψήφων, ένα πλεονέκτημα μόλις δύο μονάδων έναντι του Γκαμπριέλ Μπόριτς που έλαβε το 25,83%.