Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

mediCuba: Πανευρωπαϊκή καμπάνια αλληλεγγύης "ΣΥΡΙΓΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ"

 Πηγή:  | mediCuba-Europa

Οι δράσεις αλληλεγγύης του δικτύου αλληλεγγύης "
mediCuba-Europe", σε συνεργασία με την Ελβετική Πρεσβεία στην Κούβα ((Agencia Suiza para el Desarrollo y la Cooperación – COSUDE ), συνεχίζουν να υποστηρίζουν το κουβανικό σύστημα δημόσιας υγείας στην κρίση Covid-19. Ο στόχος αυτής της τρίτης εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων είναι να υποστηρίξει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid που θα αναλάβει η κουβανική κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για ολόκληρο τον πληθυσμό της (11,2 εκατομμύρια κάτοικοι). Το MINSAP (Yπουργείο Δημόσιας Υγείας) έκανε μια παραγγελία 10 εκατομμύρια σύριγγες και βελόνες συνολικού ποσού 800.000 ευρώ, που ελπίζουμε να χρηματοδοτήσουμε χάρη στη συμβολή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τη συνεργασία της ελβετικής πρεσβείας στην Κούβα (COSUDE ).


Η υποστήριξη ευρωπαϊκών ενώσεων και οργανώσεων αλληλέγγυων προς την Κούβα, καθώς και της Ελβετίας, μέσω της πρεσβείας της στην Κούβα , προστίθεται στους σημαντικούς πόρους που διαθέτει το MINSAP για την αντιμετώπιση της πανδημίας που πλήττει το νησί της Καραϊβικής για πάνω από 13 μήνες και αυτή τη στιγμή βιώνει μια από τις χειρότερες στιγμές της από την άποψη του επιδημιολογικού ελέγχου.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης υγείας που προκλήθηκε από τον SARS-Cov-2, τον αιτιολογικό παράγοντα του Covid-19, το δίκτυο των ενώσεων mediCuba-Europe (mCE), καθώς και ορισμένες ευρωπαϊκές ομάδες αλληλεγγύης, ανέλαβαν διάφορες δράσης πληροφόρησης και συγκέντρωσης πόρων για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κουβανικού συστήματος δημόσιας υγείας για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στον πληθυσμό. Η Κούβα αυτή τη στιγμή εργάζεται όχι για ένα, αλλά για πέντε υποψήφια εμβόλια κατά του Covid-19, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται ήδη στην τελική κλινική φάση. Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα του συστήματος υγείας και των εθνικών επιστημονικών ιδρυμάτων, το οποίο καταδεικνύει όχι μόνο το υψηλό επίπεδο ποιότητας και την υψηλή επαγγελματική δέσμευση της ερευνητικής κοινότητας του νησιού, αλλά και τη βούληση και την επιμονή των αρχών να εγγυηθούν υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες σε όλο τον πληθυσμό, παρά την επισφαλή οικονομική κατάσταση που επιδεινώθηκε από την σκλήρυνση των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και εμπορικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δηλαδή του παράνομου, αυθαίρετου και απάνθρωπου αποκλεισμού, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, όπως ακριβώς υπενθυμίζει κάθε χρόνο η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Επί του παρόντος, πραγματοποιείται ένας γενικευμένος και ελεγχόμενος εμβολιασμός του πληθυσμού στο νησί, οπότε αναμένεται ότι μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2021 ο μισός κουβανικός πληθυσμός θα έχει εμβολιαστεί και στις 31 Δεκεμβρίου 2021 όλος ο πληθυσμός. Ομοίως, οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι, μόλις μόλις ολοκληρωθούν τα εμβολιαστικά προγράμματα του τρέχοντος κύκλου, θα διαθέσουν τα εμβόλια στις πιο φτωχές και ευάλωτες χώρες, ώστε να μπορέσουν να εμβολιάσουν τους αντίστοιχους πληθυσμούς τους.

Στο αυτά τα πλαίσια, και πάντα σε απάντηση συγκεκριμένου αιτήματος του κουβανικού Υπουργείου Δημόσιας Υγείας (MINSAP), η Ελβετική Πρεσβεία στην Κούβα μόλις χορήγησε χρηματοδότηση 380.000 φράγκων για την υποστήριξη των κουβανικών αρχών στον αγώνα κατά του Covid-19.  

Στοιχεία του λογαριασμού ευρώ του Κοινού Ταμείου MediCuba-Europe, για την αποστολή χρημάτων για την καμπάνια:

IBAN: CH61 0900 0000 9104 0331 5
SWIFT: POFICHBEXXX (Postfinance – Bern)
mediCuba-Europa – 6996 Miglieglia (Suiza)

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη αλληλεγγύης!


Ενώσεις και οργανώσεις που έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στην εκστρατεία για τις σύριγγες: Γερμανία : Humanitäre Cuba Hilfe e.V., Netzwerk Cuba -Informationsbüro- e.V., Freundschaftsgesellschaft BRD-Kuba e.V., DKP y con la participación de KarEn Berlin ,   ΔανίαDansk-Cubansk Forening , Ισπανία Sodepaz ,  Γαλλία Cuba Linda , Λουξεμβούργο: Solidarité Luxembourg-Cuba , Iταλία: AsiCuba Umbria.