Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Η Βολιβία προτείνει την ενίσχυση της CELAC για να αντικαταστήσει τον OAK

  Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Προηγουμένως, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ο Μεξικανός πρόεδρος έθεσε την πρόταση για την εξάλειψη του OAΚ. 

Στο πλαίσιο της Έκτης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών της Κοινότητας των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, η Βολιβία σκοπεύει να προτείνει την ενίσχυση του περιφερειακού μηχανισμού ως εναλλακτική λύση στον Οργανισμό των Αμερικανικών Κρατών (ΟΑK).

Σύμφωνα με τον μόνιμο εκπρόσωπο της Βολιβίας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), ο Πρόεδρος Λούις Άρσε θα υποστηρίξει τη θέση του σχετικά με την ανάγκη ενός διεθνούς οργανισμού, μιας Celac που θα συλλέγει κοινά ζητήματα μεταξύ των κρατών μελών και θα είναι σε θέση να κάνει διάλογο με άλλους διεθνείς μηχανισμούς.

«Ο ΟΑK έχει χάσει κάθε ισχύ, δεν έχει ούτε ηθική εξουσία, ούτε καν την αντιπροσωπευτικότητα των κρατών να πραγματοποιεί το έργο που αντιστοιχεί στη CELAC», τόνισε ο πρεσβευτής της Βολιβίας στα Ηνωμένα Έθνη.

 

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Βολιβίας στο Μεξικό, Χόρχε Κρέσπο, ανακοίνωσε ότι ο Μεξικανός πρόεδρος, Αντρές Λόπες Ομπραδόρ , θα θέσει αυτήν την πρωτοβουλία προς εξέταση στους προέδρους του μπλοκ , την οποία παρουσίασε ο ίδιος στην 21η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Celac, στις 24 Ιουλίου.

«Πιστεύω ότι αυτό ο OAK δεν είναι πλέον λειτουργικός, ούτε καν για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Aλμάγρο είναι τόσο δυσφημισμένος που δεν είναι καν βολικό για τις ΗΠΑ να ηγείται της οργάνωσης », είπε.



Το Μεξικό θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής της Celac το επόμενο Σάββατο, μια εκδήλωση στην οποία 31 από τις 33 χώρες της περιοχής που την αποτελούν επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους. 

Αυτός ο οικονομικός, πολιτικός και κοινωνικός μηχανισμός χρησιμεύει για διάλογο και συμφωνία στη διαδικασία ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.