Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Πέντε κοινωνικοί ηγέτες δολοφονήθηκαν σε μια μέρα

Πηγή:teleSUR
Αυτή τη Δευτέρα, ένοπλοι άνδρες σκότωσαν τον 26χρονο μέλος της κοινότητας David Aricapa Viscue.

"Με τον David  έχουν σκοτωθεί 124 ηγέτες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2021", και είναι το 1.239ο έγκλημα κατά ακτιβιστή από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016, ανέφερε το Indepaz.

Το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (INDEPAZ) κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι μέχρι τώρα, το 2021 έχουν δολοφονηθεί 124 κοινωνικοί ηγέτες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ πέντε από αυτούς σκοτώθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η ΜΚΟ ανέφερε στα κοινωνικά της δίκτυα τη δολοφονία του David Aricapa Viscue, 26 ετών, μέλος της κοινότητας και της προσωπικής περιφρούρησης του López Adentro, του λαού Nasa και βρίσκεται μεταξύ των δήμων Caloto και Corinto, στην περιφέρεια Cauca, νοτιοδυτικά της χώρας.

Η δολοφονία του Aricapa Viscue συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας όταν άγνωστα άτομα τον τραυμάτισαν θανάσιμα με πυροβόλα όπλα. 

"Αναφέρθηκε ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στην περιοχή μέχρι στιγμής φέτος".

"Ομοίως, το πρωί υπήρξαν μάχες μεταξύ Αστυνομικών Δυνάμεων και μιας ένοπλης ομάδας στο δήμο Suárez ", πρόσθεσε η ΜΚΟ. 

Ανέφερε επίσης, ότι ο Συνήγορος του Λαού εξέδωσε εντολή έρευνας για αυτόν τον δήμο, η οποία προειδοποιεί για ένοπλες ενέργειες που επηρεάζουν την ασφάλεια των κοινοτήτων που ζουν στην περιοχή.




Ο συντονιστής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Συγκρούσεων του Indepaz, Leonardo González Perafán, κατήγγειλε, από την πλευρά του, ότι τη Δευτέρα πέντε ηγέτες και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δολοφονήθηκαν στην Κολομβία.

Οι πέντε δολοφονημένοι είναι η María Nancy Ramírez, ο Jose Luis Pai, ο Jovanny Javier García, ο Dilio Bailarín και ο David Aricapa Viscue.