Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Πιθανότητα διαλόγου ανοίγει το δρόμο για την ειρήνη στη Βενεζουέλα

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Η ανακοίνωση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο σχετικά με την πιθανότητα ενός τραπεζίου εθνικού διαλόγου τον επόμενο Αύγουστο, ανοίγει σήμερα το δρόμο για μια οριστική λύση για την εδραίωση της ειρήνης στη Βενεζουέλα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρήθηκε την προηγούμενη μέρα στο Telesur, ο πρόεδρος ανέφερε ότι εργάζονται για να διεξάγουν διαπραγματεύσεις με όλους τους τομείς της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στο Μεξικό, με τη βοήθεια της κυβέρνησης της Νορβηγίας και ορισμένων άλλων εθνών, μεταξύ των οποίων θα μπορούσαν να είναι ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι το τραπέζι διαλόγου, διαπραγματεύσεων και ειρήνης θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας ατζέντας ανάκαμψης για αυτήν τη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Σχετικά, δήλωσε, «για να μπει ένα φρένο στο κάλεσμα παρεμβατισμού, για να απαιτήσουμε μια για πάντα την άρση των κυρώσεων. Η Βενεζουέλα ανακάμπτει, με την προσπάθειά της, με τον δικό της εξοπλισμό, έχουμε το δικαίωμα στην οικονομική ελευθερία, στην πρόοδο».

Υπενθύμισε τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για διάλογο και διαβεβαίωσε ότι το 99% της αντιπολίτευσης είναι πρόθυμο να δώσει το παρών στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής για να αναζητήσει μια ειρηνική λύση στις αντιφάσεις και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Όσον αφορά τις συνέπειες του αποκλεισμού για τη χώρα του, ο Μαδούρο επεσήμανε ότι για 14 μήνες, για πρώτη φορά μέσα σε 100 χρόνια, δεν μπόρεσαν να πουλήσουν ούτε μια σταγόνα πετρελαίου στον κόσμο ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που ζήτησε η αντιπολίτευση.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι γίνονται σημαντικά βήματα για τη σταθεροποίηση της βιομηχανίας πετρελαίου, καθώς και του εξωτερικού εμπορίου προϊόντων, «εργαζόμαστε σιωπηλά επειδή υπομένουμε σε έναν σκληρό πόλεμο και κάθε βήμα που κάνουμε πρέπει να το προσέχουμε».