Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

#LetCubaLive: Διεθνείς προσωπικότητες ζητούν από τον Μπάιντεν να άρει τον αποκλεισμό κατά της Κούβας

Πηγή: Prensa-latina.cu

Περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες, πολιτικοί, διανοούμενοι και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο θα στείλουν σήμερα επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζητώντας του να άρει τον αποκλεισμό και τις κυρώσεις που πλήττουν την Κούβα.

Η μεξικανική εφημερίδα La Jornada επισημαίνει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι σχετικό κείμενο θα δημοσιευθεί την Παρασκευή στους New York Times, το οποίο αποτελεί επείγουσα δημόσια έκκληση για την κατάργηση των εγκληματικών πολιτικών που εφήρμοσε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσθεσε 243 κυρώσεις κατά του νησιού.

"Φαίνεται αδιανόητο για μας, υπογραμμίζει η επιστολή, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, να μπλοκάρονται σκόπιμα τα εμβάσματα και η χρήση εκ μέρους της Κούβας των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κάτι απαραίτητο για την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων".

Το έγγραφο, διαθέσιμο στην πλατφόρμα https://www.letcubalive.com/, περιλαμβάνει υπογραφές όπως εκείνη του γλωσσολόγου Νόαμ Τσόμσκι, του βραζιλιάνου πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, του πρώην προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα και του πρώην πρύτανη του UNAM (Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού), Πάμπλο Γκονζάλες Κασάνοβα.

Ομοίως, η έκκληση κατά του αποκλεισμού έχει την υποστήριξη του βρετανού Τζέρεμι Κόρμπιν, του αιδεσιμότατου Τζιμ Ουίνκλερ του Συμβουλίου Εκκλησιών των Ηνωμένων Πολιτειών, του βραζιλιάνου θεολόγου Φρέι Μπέτο και του τιμημένου με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ.

Ξεχωρίζουν επίσης μεταξύ των υπογραφόντων οι ηθοποιοί από τις ΗΠΑ Ντάνι Γκλάβερ, Σούζαν Σάραντον, Τζέιν Φόντα και Μάρκ Ράφαλο, καθώς και οργανισμοί όπως οι Codepink και Black Lives Matter.

«Υποστηρίζουμε τον κουβανικό λαό», δήλωσε ο Μπάιντεν στις 12 Ιουλίου, αλλά οι προσωπικότητες στην επιστολή τους του υπενθυμίζουν ότι, αν συμβαίνει αυτό, «πρέπει να καταργήσει τους περιορισμούς του Τραμπ και να σταματήσει να αντιμετωπίζει την Κούβα ως υπαρξιακό εχθρό αντί για γείτονα».

«Επαναλάβετε το άνοιγμα και ξεκινήστε τη διαδικασία τερματισμού του αποκλεισμού», προτείνουν, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι στις 23 Ιουνίου, τα περισσότερα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ψήφισαν για άρση των κυρώσεων στο νησί.

Τέλος, παροτρύνουν τον σημερινό επικεφαλής του Λευκού Οίκου να επαναλάβει το δρόμο που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια της θητείας του προώθησε μια διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας.