Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Εγκρίθηκε η δεύτερη φάση παιδιατρικών κλινικών δοκιμών του εμβολίου Abdala στην Κούβα

 Πηγή: cubadebate.cu

Το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) ανακοίνωσε την Κυριακή στο προφίλ του στο Facebook ότι το Κέντρο Κρατικού Ελέγχου Φαρμάκων, Εξοπλισμού και Ιατρικών Συσκευών (CECMED) ενέκρινε να προχωρήσει στη φάση ΙΙ η παιδιατρική κλινική δοκιμή Ismaelillo με το εμβόλιο  κατά του COVID-19 Abdala.

Πρόκειται για μια έρευνα χωρίς εικονικό φάρμακο (placebo) που περιλαμβάνει παιδιά και νέους ηλικίας 12 έως 18 ετών από την Κούβα, οι οποίοι θα λάβουν το πρόγραμμα τριών δόσεων του ανοσογόνου με διάστημα 14 ημερών το καθένα (0-14-28 ημέρες), στην επαρχία του Καμαγκουέι.

Αυτή η δοκιμή ονομάστηκε Ισμαελίγιο παραπέμποντας στη συλλογή ποιημάτων του εθνικού ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί, στο πρόλογο του οποίου γράφει: «Υιε: Καθώς φοβάμαι τα πάντα, καταφεύγω σε σένα. Έχω πίστη στην ανθρώπινη βελτίωση, στη μελλοντική ζωή, στη χρησιμότητα της αρετής, και σε σένα. "

Το Abdala είναι το πρώτο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 στην Κούβα και τη Λατινική Αμερική, εγκρίθηκε στις 9 Ιουλίου αφού απέδειξε αποτελεσματικότητα 92,28% στην πρόληψη της συμπτωματικής ασθένειας που προκαλείται από τον ιό.