Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής υποστήριξε το πραξικόπημα κατά του Μοράλες στη Βολιβία με πολεμικό υλικό

 Πηγές: prensa-latina.cu, pagina12.com.ar

Ενώ κάνει διακοπές στην Ισπανία και εντείνει την κριτική εναντίον του Προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο για μια σοβαρή καταγγελία από την κυβέρνηση της Βολιβίας.

Ένα διεθνές σκάνδαλο που βάζει τη χώρα του στο επίκεντρο για άλλο ένα επεισόδιο κατά τη διακυβέρνησή του ήρθε στο φως τις τελευταίες ώρες και εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά: τη συνενοχή, με πολεμικό υλικό, από την κυβέρνησή του στο πραξικόπημα εναντίον του Εβο Μοράλες, το 2019.

Ο Μακρί, ο οποίος πριν από λίγες μέρες ανέφερε σε επιστολή ότι ήταν πολιτικά διωκόμενος και κατηγόρησε την σημερινή κυβέρνηση για εκδικητικότητα για μια υπόθεση στην οποία η οικογενειακή του επιχείρηση, Correo Argentino, οφείλει χρέος εκατομμυρίων στο δημόσιο εδώ και 20 χρόνια, επιστρέφει στο προσκήνιο για ένα ακόμα λυπηρό επεισόδιο.

Αν για πολλούς ήταν υπερβολικό η υπερχρέωση της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την προσθήκη θεμάτων όπως οι καταγγελίες για κατασκοπεία σε ένα μεγάλο εύρος προσωπικοτήτων από τις υπηρεσίες πληροφοριών, η συνεισφορά με πολεμικό υλικό που στάλθηκε στη Βολιβία ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, ισχυρίζονται οι ειδικοί.


Μια επιστολή αποκάλυψε τη συνεργασία της κυβέρνησής του με τους πραξικοπηματίες. Η καταγγελία προέκυψε μετά από επιστολή του γενικού διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας της Βολιβίας, Jorge Gonzalo Terceros Lara, που στάλθηκε στον πρώην πρέσβη της Αργεντινής Normando Álvarez García.

Η επιστολή, που βγήκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση της Βολιβίας, αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μάκρι παρείχε εξοπλισμό και υλικά για την καταστολή των κοινωνικών διαμαρτυριών που έλαβανα χώρα από την πλευρά της de facto κυβέρνησης της Τζανίνε Άνιες.

Το έγγραφο περιγράφει διάφορα χημικά υλικά όπως δακρυγόνα αέρια και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καθώς και 40.000 φυσίγγια AT 12/70.

Μετά την καταγγελία σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Ροχέλιο Μάιτα, δήλωσε στο κανάλι C5N της Αργεντινής ότι παραμένουν πολλά ερωτήματα και από σεβασμό στους νεκρούς που άφησαν αυτές οι διαδηλώσεις, θα πρέπει να διευκρινιστεί τι συνέβη.

"Σε αυτές τις καταστάσεις σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αλήθεια ξεχειλίζει", είπε.

Ο Μάιτα υπενθύμισε ότι ο Έβο Μοράλες εγκατέλειψε την κυβέρνηση στις 10 Νοεμβρίου 2019. Αυτό το πολεμικό υλικό, πρόσθεσε, έφτασε για να εδραιώσει τη de facto κυβέρνηση της Άνιες με τη βία.


Η απάντηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες ήταν άμεση. Ο πρόεδρος, ο οποίος πρωταγωνίστησε για να βγάλει ζωντανό τον Μοράλες από τη Βολιβία, πολιτικό πρόσφυγα στην Αργεντινή μέχρι τον θρίαμβο του Λούις Άρσε, ζήτησε συγγνώμη από αυτό το λαό και εξέφρασε οδύνη και ντροπή.

Ο αρχηγός του κράτους υπογράμμισε ότι αυτά τα γεγονότα αναλύονται από μια διεπιστημονική ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Έχω ήσυχη την συνείδησή μου για το ότι έχω κάνει ό,τι ήταν εντός των δυνατοτήτων μου για να σώσω τις ζωές του Έβο Μοράλες, του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα και πολλών άλλων βολιβιανών αδελφών που δολοφονήθηκαν από τους πραξικοπηματίες. Οι δημοκρατίες μας είναι ισχυρές. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την ενίσχυσή τους», είπε στην επιστολή του.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Luis Arce εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την υποστήριξη του Macri για το πραξικόπημα και επιβεβαίωσε τους δεσμούς αδελφοσύνης με τον λαό της Αργεντινής.

Αναγνωρίζουμε την αλληλεγγύη του αδελφού προέδρου Fernández, καθώς και τη δέσμευσή του στη μνήμη, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, είπε σε ένα μήνυμα στο Twitter.

Κατάπληξη προκάλεσε μαι είδηση πολύ ευαίσθητη για τους αργεντίνους, οι οποίοι για πολλά χρόνια ήταν θύματα πραξικοπημάτων που οδήγησαν σε αιμοσταγείς δικτατορίες.

Ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ επεσήμανε ότι αυτή η πράξη αξίζει καταδίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συνεχάρη τον Φερνάντες για τη συγγνώμη στους Βολιβιανούς εξ ονόματος όλων.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Σολά δήλωσε: ένα μήνα πριν αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο πρώην πρόεδρος Μάκρι έστειλε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Βολιβίας υλικό απαραίτητο για να καταστείλουν τους υποστηρικτές του Μοράλες. Ο Έβο αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Άλλοι που πρόσθεσαν τη φωνή τους διαμαρτυρίας ήταν ο γερουσιαστής Χόρχε Ταϊάνα, ο οποίος επίσης ζήτησε συγγνώμη από τη Βολιβία εκ μέρους των Αργεντινών.