Πηγή: resumenlatinoamericano.org
«Τέσσερις μισθοφόροι σκοτώθηκαν και δύο συνελήφθησαν, ενώ απελευθερώθηκαν τρείς αστυνομικοί που κρατούνταν», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Αστυνομίας της Αϊτής Λεόν Σαρλ στην τηλεόραση. Αυτό αναφέρθηκε την Τετάρτη από την αστυνομία, η οποία ανέφερε ότι οι δυνάμεις της διεξάγουν επιχείρηση στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.
Περιέργως, τώρα λέγεται κάτι που στην αρχή της ημέρας κανείς δεν φαντάζονταν, ότι δηλαδή η αστυνομία καταδιώκει μέλη της ομάδας κομάντο που επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης κατά του Μοΐζ και της συζύγου του, που επέζησε, στην κατοικία τους στο Πορτ-ο-Πρενς. Αυτό φαίνεται πολύ παράξενο, όπως σχολίασαν κάποιοι αναλυτές, ότι δηλαδή, η αστυνομία της Αϊτής θα είχε μια τόσο γρήγορη αντίδραση χωρίς να έχει πληροφόρηση για μια τόσο μυστική επιχείρηση όπως αυτή που κόστισε στη ζωή του Μοΐζ .
Από την άλλη πλευρά, ο de facto πρωθυπουργός, Κλοντ Ζοζέφ, ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη το βράδυ: «Οι ΗΠΑ, για άλλη μια φορά, μας προσφέρουν την υποστήριξή τους, μιλάμε για εκλογές, μιλάμε για ασφάλεια, μιλάμε για πολιτική συμφωνία». Στην Αϊτή, ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κεντρικός. Προσοχή λοιπόν, σε αυτό το μέρος της δήλωσης της Τετάρτης.
Η επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης εναντίον του προέδρου στην ιδιωτική του κατοικία, κατά την οποία τραυματίστηκε η σύζυγός του, βύθισε σε αβεβαιότητα την Αϊτή που ήδη πλήττεται από κρίση.
Aσυμφωνίες μεταξύ υπουργών
Ο Κλοντ Ζοζέφ, ο οποίος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας, δήλωσε ότι τώρα είναι υπεύθυνος για τη χώρα και ζήτησε ηρεμία ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία και ο στρατός είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πληθυσμού. Εν τω μεταξύ, η ανατdραραχή και η αναξιοπιστία αυξάνονται στη διεθνή κοινότητα. καθώς αυξάνεται και η δυσαρέσκεια αυτού που επρόκειτο να αναλάβει νέος πρωθυπουργός, ακριβώς την Τετάρτη, του Αριέλ Ανρί, ο οποίος δεν είναι σύμφωνος με τις (υπερ)εξουσίες που αναλαμβάνει ο Ζοζέφ και απαιτεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.
Η πρώτη κυρία, η Μαρτίν Μοΐζ, αφού νοσηλεύτηκε αρχικά σε ένα τοπικό νοσοκομείο στη συνέχεια μεταφέρθηκε αεροπορικά στο Jackson Memorial Hospital, του Μαϊάμι, ανέφεραν αρκετά βορειαμερικανικά ΜΜΕ.
Ο Μοΐζ κυβερνούσε με διατάγματα την Αϊτή, την φτωχότερη χώρα στην Αμερική, μετά την αναβολή των νομοθετικών εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για το 2018.
Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες, αυξήθηκαν οι απαγωγές για λύτρα, γεγονός που εκφράζει την αυξανόμενη επιρροή των ένοπλων συμμοριών στη χώρα της Καραϊβικής.
Ο Μοΐζ αντιμετώπισε έντονη αντίθεση από τμήματα της κοινωνίας που θεώρησαν παράνομη την εξουσία του. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η χώρα είχε επτά πρωθυπουργούς, ενώ ήταν προγραμματισμένη η αντικατάστασή του Ζοζέφ αυτή την εβδομάδα μετά από τρεις μήνες στο αξίωμά του.
Η πρωτεύουσα έχει παραλύσει
Μετά την ανακοίνωση της επίθεσης κατά του Μοΐζ όλες οι δραστηριότητες, οι επιχειρήσεις και οι μεταφορές έχουν παραλύσει στο Πορτ-ο-Πρενς και σε άλλες πόλεις, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν ήρεμοι αυτήν την Τετάρτη, χωρίς ενισχυμένη παρουσία της αστυνομίας ή των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε με δήλωσή του την «φρικτή πράξη» και έστειλε τις «ειλικρινείς ευχές του για την ανάρρωση της Πρώτης Κυρίας Μοΐζ ».
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε το αίτημά του για διεξαγωγή των νομοθετικών και προεδρικών εκλογών στην Αϊτή, που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος, τις οποίες ζήτησαν επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Την έντονη καταδίκη τους εξέφρασαν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ , προειδοποίησε για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης και ενός κύματος βίας στην Αϊτή.
«Βαθιά συγκλονισμένο», δήλωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Ενώ ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) δήλωσε ότι υποστηρίζει τη δημοκρατία στην Αϊτή καταδικάζοντας έντονα τη δολοφονία, μετά από μια διαδικτυακή σύνοδο του Μόνιμου Συμβουλίου του.
Ο πρέσβης της Αϊτής στην Ουάσινγκτον, Μποκίττ Έντμοντ, δήλωσε ότι οι δράστες της δολοφονίας ήταν «επαγγελματίες» μισθοφόροι, οι οποίοι πέρασαν ως βορειοαμερικανοί πράκτορες και ίσως έχουν ήδη φύγει από τη χώρα.
Πολύπλευρη κρίση
Ο Μοΐζ, πρώην επιχειρηματίας που δημιούργησε πολλές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, από όπου προέρχεται, εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή το 2017 με ένα μήνυμα ανοικοδόμησης της χώρας.
Κατέβηκε στις εκλογές με λαϊκιστικές υποσχέσεις, ρητορική που διατήρησε ακόμη και μετά την εκλογή του τον Φεβρουάριο του 2017.
Η παράταση της θητείας του έγινε πηγή πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο Μοΐζ υποστήριξε ότι η θητεία της κυβέρνησής του διαρκεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2022, αλλά οι άλλοι ισχυρίστηκαν ότι έληξε στις 7 Φεβρουαρίου 2021.
Η βάση της διαφωνίας ήταν επειδή ο Μοΐζ εξελέγη σε ψηφοφορία που ακυρώθηκε για νοθεία και ένα χρόνο αργότερα κέρδισε ξανά τις εκλογές.
Χωρίς κοινοβούλιο, η κρίση της χώρας επιδεινώθηκε το 2020 και οδήγησε τον Μοΐζ να κυβερνά με διατάγματα, τροφοδοτώντας τη δυσπιστία σε βάρος του.
Οι εκλογές που αναβλήθηκαν
Τη Δευτέρα, ο Μοΐζ ανακοίνωσε το διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού, του Αριέλ Ανρί, 71 ετών, ο οποίος χειρίστηκε την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Αϊτή ενώ προηγουμένως (2015 & 2016) κατείχε κυβερνητικές θέσεις ως Υπουργός Εσωτερικών και έπειτα Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας.
Ήταν επίσης μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργός Υγείας μεταξύ Ιουνίου 2006 και Σεπτεμβρίου 2008 και στη συνέχεια έγινε πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου, θέση που κατείχε μέχρι τον Οκτώβριο του 2011.
Ο Μοΐζ ανέθεσε στον Χένρυ τον "σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας βάσης" για να "λύσει το έντονο πρόβλημα της ανασφάλειας" και να εργαστεί για "τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών και του δημοψηφίσματος.
Παρά το γεγονός ότι ήταν κοντά στην αντιπολίτευση, ο διορισμός του Ανρί δεν έγινε δεκτός από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, τα οποία συνέχισαν να απαιτούν την παραίτηση του προέδρου.