Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Ο Λούλα θα επικρατούσε του Μπολσονάρο στις εκλογές του 2022 στη Βραζιλία

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα κέρδιζε τον πρόεδρο Ζάιρ Μπολσονάρο στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών του Οκτωβρίου του 2022 στη Βραζιλία, αποκάλυψε έρευνα του CNT/MDA που κυκλοφόρησε σήμερα.

Η έρευνα έδειξε ότι ο ιδρυτής του Κόμματος των Εργατών εκτοξεύεται επικεφαλής της προεδρικής μάχης, με 49% των ψήφων, χωρίς να υπολογίζονται όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν, και θα κέρδιζε από τον πρώτο γύρο.


Ο Μπολσονάρο θα καταλάμβανε τη δεύτερη θέση με το 32% του εκλογικού σώματος.

Ο πολιτικός Σίρο Γκόμες και ο πρώην δικαστής Σέρζιο  Μόρο μοιράζονται την τρίτη θέση, με το 7% των ψήφων καθένας.

Ομοίως, ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Ζοάο Ντόρια, θα καταλάμβανε την τέταρτη θέση, με 3%.

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν συμπεριληφθούν τα ποσοστά λευκού/ακύρου (8,6%) και αναποφάσιστων (7,8%), ο Λούλα εξασφαλίζει το 41,3% των ψήφων, έναντι 26,6% του Μπολσονάρο, ακολουθούμενος από τους Γκόμες (5,9%), Μόρο (5,9%), Ντόρια (2,1%) και τον πρώην υπουργό Υγείας Ενρίκε Μεντέτα (1,8%).

Στην προσομοίωση του δεύτερου γύρου, ο Λούλα θα νικούσε επίσης τον Μπολσονάρο με 52,6% έναντι 33,3% και θα υπερφαλάγγιζε τον Ντόρια με 51,9% έναντι 18,1%.

Για την έρευνα πραγματοποιήθηκαν 2.002 απευθείας συνεντεύξεις σε 137 πόλεις σε 25 πολιτείες. Το περιθώριο σφάλματος είναι 2,2 εκατοστιαίες μονάδες με επίπεδο εμπιστοσύνης 95%.

Στις 29 Ιουνίου, ο Λούλα προέβλεψε ότι ο Μπολσονάρο θα χάσει τις εκλογές του επόμενου έτους επειδή οι Βραζιλιάνοι θέλουν έναν ηγέτη που σκέφτεται την πλειοψηφία.

«Ο Μπολσονάρο θα χάσει τις εκλογές το 2022, και δεν θα τις χάσει από το Λούλα, από το Κόμμα Εργατών. Ο λαός της Βραζιλίας θα τον νικήσει, ο οποίος έχει βαρεθεί με τόσες ανοησίες», δήλωσε ο πρώην εργατικός ηγέτης σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι ο πρώην στρατιωτικός θα χάσει στις κάλπες "από τον βραζιλιάνο λαό, που θέλει να ξαναχτίσει την ελπίδα του, την ποιότητα ζωής του".

Ο λαός θέλει τα παιδιά του να σπουδάσουν, να φάνε, να εργαστούν. "Άλλα πράγματα είναι που οι άνθρωποι περιμένουν από έναν πρόεδρο", δήλωσε ο πρώην συνδικαλιστής ηγέτης.

«Ο κόσμος χρειάζεται κάποιον που να του αρέσει η Βραζιλία, κάποιον που κυβερνά σκεπτόμενος την πλειοψηφία. Ο κόσμος δεν θέλει άλλες διαμάχες, δεν θέλει άλλο μίσος», δήλωσε ο Λούλα.

Κάλεσε να «πουλήσουμε λίγη αγάπη και όχι αυτό το μίσος που πουλάνε αυτοί».

Η έλλειψη δημοτικότητας του Μπολσονάρο συνέπεσε με την πρόοδο των εργασιών μιας επιτροπής της Γερουσίας που διερευνά την διαχείριση του Covid-19 από την κυβέρνηση.

Ομοίως, εξαιτίας της άφιξης ενός δεύτερου κύματος της νόσου που κόστισε περισσότερους από 525 χιλιάδες θανάτους.

Η πρόθεση ψήφου για τον Λούλα έχει ενισχυθεί από τότε που ανέκτησε τα πολιτικά του δικαιώματα τον Μάρτιο, όταν ένας δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου ακύρωσε όλες τις καταδίκες του.