Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Κολομβία: Νέες μαχητικές διαδηλώσεις ενάντια στη δικτατορία - Πυρπολήθηκε το Δικαστικό Μέγαρο στην πόλη Tuluá

Πηγή: www.resumenlatinoamericano.org1092 / 5000

Αποτελέσματα μετάφρασης


Στη διάρκεια μιας ακόμη ημέρα διαδηλώσεων στην περιοχή, που κατέληξε σε καταστολή και αστυνομική βία, πυρπολήθηκε την Τρίτη το Δικαστικό Μέγαρο στην πόλη Tuluá της Κολομβίας. 

Σύμφωνα με αναφορές του αστυνομικού τμήματος Valle de Cauca, 94 χιλιόμετρα βόρεια του Cali, της πρωτεύουσας της περιοχής και βίντεο που κυκλοφόρησαν, οι φλόγες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της οροφής και του δεύτερου ορόφου του δικαστικού μεγάρου. Τo τοπικό μέσο ενημέρωσης «La voz de los robles», μετέδωσε ότι το κτίριο κάηκε μετά από την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών που επιχείρησαν “να σπάσουν τα μπλόκα” που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.

Σε απάντηση, διαδηλωτές φορώντας κουκούλες, έβαλαν φωτιά στο κτίριο και μπλόκαραν το πέρασμα των πυροσβεστών, όπως φαίνεται σε διάφορα βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε κοινωνικά δίκτυα.

Οι εικόνες του φλεγόμενου κτηρίου διαδόθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα από τις αρχές, που καταδίκασαν το γεγονός σε αυτή την πόλη, στην οποία το τελευταίο εικοσιτετράωρο δολοφονήθηκαν 4 νέοι από παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση.


«Επιθέσεις όπως αυτής της νύχτας στην πόλη Tuluá παύουν να είναι βανδαλισμοί και μετατρέπονται σε τρομοκρατικές πράξεις. Η ειρηνική διαμαρτυρία είναι νόμιμη, η βία είναι έγκλημα ", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κολομβίας, Γουίλσον Ρουίς, σε μια κλασική δήλωση ενός υπουργού που προστατεύει τις φρικαλεότητες που διαπράττει η αστυνομία κατά των νέων, τα βασανιστήρια, τις εξαφανίσεις, που σε λίγες μέρες γίνονται πτώματα που επιπλέουν στα ποτάμια της Κολομβίας.

Το Δικαστικό Μέγαρο στην πόλη Tuluá της Κολομβίας, στα νοτιοδυτικά της χώρας, πυρπολήθηκε χθες το βράδυ μετά από μια μέρα διαδηλώσεων που κατέληξαν σε ταραχές και καταστολή από την αστυνομία. αναφέρει ο τοπικός Τύπος.

Το ίδιο βράδυ, επίθεση πραγματοποιήθηκε ενάντια στην Εισαγγελία της πόλης, οι οποίες προκάλεσαν μόνο σπασμένα τζάμια και μικρές ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου.

Από τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Ιβάν Νούκε στις 28 Απριλίου, πριν από τέσσερις εβδομάδες, το τμήμα Valle del Cauca είναι το επίκεντρο των διαδηλώσεων οι οποίες κατεστάλησαν με αγριότητα από τις αστυνομικές δυνάμεις

Οι περισσότερες από τις 43 ανθρωποκτονίες που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα –που σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές ξεπερνούν τις 50– σημειώθηκαν σε αυτή την περιοχή, όπου συγκλίνουν η φτώχεια, ο ρατσισμός, η διακίνηση ναρκωτικών και η σύγκρουση που ανέκυψε μετά την υπογραφή της ειρήνης με τους αντάρτες της FARC το 2016.

Η πυρκαγιά και οι ταραχές σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου η Κυβέρνηση και η Απεργιακή Επιτροπή Ανεργίας συμφώνησαν σε ένα κείμενο, όπου αναζητείται ένας ειρηνευτικός διάλογος που θα εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει βία κατά των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Ολοκληρώθηκε η ανάλυση των σημείων στα οποία τα μέρη έχουν καταρτίσει κείμενα που πρέπει να επικυρωθούν, τόσο από την Εθνική Κυβέρνηση όσο και από τη Συνέλευση της Απεργιακής Επιτροπής . των σημείων που δεν υπάρχει», ανέφερε την Τρίτη το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για την Ειρήνη.

Αυτήν την Τετάρτη θα γίνουν νέες διαδηλώσεις και μπλόκα σε διάφορα μέρη της χώρας.

Στη Μπογκοτά από τις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθεί πορεία στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο, ένα από τα συχνά σημεία συνάντησης των διαδηλωτών και μια ώρα αργότερα ξεκινά μια διαμαρτυρία στο Εθνικό Πάρκο, ένα άλλο εμβληματικό σημείο του κύματος διαδηλώσεων που είναι ήδη πλησιάζει ένα μήνα.

Σύμφωνα με ην εφημερίδα El Espectador, αναμένονται μπλόκα στους αυτοκινητόδρομους εισόδου στην πόλη.