Πηγή: prensa-latina.cu
Αν και η αλληλεγγύη του νησιού χρονολογείται από το 1960, όταν έφτασε στη Χιλή μια μπριγάδα για να βοηθήσει τα θύματα σεισμού στη νότια πόλη Βαλδίβια, ήταν το 1963 όταν η Αβάνα έστειλε μόνιμους επαγγελματίες.
Υπό αυτήν την έννοια, η πρώτη ιατρική αποστολή είχε επίκεντρο την Αλγερία, ένα γεγονός με ημερομηνία 23 Μάη 1963. Όπως αναφέρει δημοσίευση στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης, την 1η Γενάρη 1959, το νησί διατήρησε συνεργασία με έθνη από τις πέντε ηπείρους.
Παρά τις αντιξοότητες και τις εκστρατείες εναντίον των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, η συνεισφορά του νησιού διατηρείται και αναπτύσσεται, υποστηριζόμενη από ένα σύστημα θεσμών, κανόνων, αρχών και αξιών, επισημαίνει η έκθεση με τίτλο "Κούβα, 58 χρόνια σώζει ζωές ανά τον κόσμο".
Η αλληλεγγύη «γεννιέται από τη συναίνεση των πολιτών» και ενισχύεται «από τη συνέργεια μεταξύ των αρχών της εξωτερικής πολιτικής, της διεθνούς συνεργασίας και του εθνικού συστήματος υγείας», τονίζει το κείμενο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη, σε σχεδόν έξι δεκαετίες 420.000 Κουβανοί επαγγελματίες, παρόντες σε 150 χώρες, πραγματοποίησαν περισσότερες από 14.500.000 χειρουργικές επεμβάσεις, 4.470.000 τοκετούς και έσωσαν 8.700.000 ζωές.
Μέχρι το μήνα της δημοσίευσης, περίπου 30.407 εργαζόμενοι στον κλάδο παρείχαν βοήθεια σε 66 έθνη, χωρισμένοι σε μόνιμες ιατρικές ταξιαρχίες και άλλοι από το διεθνές σώμα ιατρών με ειδίκευση σε καταστροφές και σοβαρές επιδημίες Henry Reeve.
Μέχρι στιγμής, το έθνος της Καραϊβικής έστειλε γύρω στις 57 ομάδες Henry Reeve για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 σε 40 κράτη και εδάφη.
Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντιάς-Κανέλ, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Εκεί όπου άλλοι έχουν φέρει στρατιώτες, βόμβες, καταστροφή και θάνατο, οι ιατρικές μας ταξιαρχίες φέρνουν περίθαλψη, φροντίδα, φάρμακα, υγεία».