Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Συνελήφθη στις ΗΠΑ για δωροκοκία ο ισχυρός άνδρας της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Βολιβίας Αρτούρο Μουρίγιο

Πηγή: rbol.com.bo

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε την Τετάρτη ότι συνελήφθη ο πρώην υπουργός Αρτούρο Μουρίγιο , κατηγορούμενος ότι επωφελήθηκε από δωροδοκία στην υπόθεση προμήθειας δακρυγόνων και μαζί με τέσσερα άλλα άτομα, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών .

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στη Βολιβία ο Υπουργός Κυβέρνησης, Εντουάρντο ντε Καστίγιο.

Στην ανακοίνωση του βορειοαμερικάνικου οργανισμού αναφέρεται ότι μεταξύ 21 και 22 Μαΐου στη Φλόριντα και τη Γεωργία, πέντε άτομα συνελήφθησαν για αυτήν την υπόθεση, δύο Βολιβιανοί και τρείς πολίτες των ΗΠΑ.

Επιβεβαιώνει επίσης ότι μεταξύ αυτών που εμπλέκονται είναι ο πρώην υπουργός Αρτούρο Μουρίγιο, 57 ετών, ο πρώην προσωπάρχης του υπουργείου του, Ροδρίγκο Μέντες Μεντισάμπαλ, , 51 ετών, ο Λουις Μπέρκμαν, 58 ετών, ο Μπάιαν Μπέρκμαν, 36 ετών και ο Φίλιπ Λιντσενφελντ, 48 ετών.

Οι Mπέρκμαν είναι ιδιοκτήτες της βορειοαμερικάνικης εταιρείας α Bravo Tactical Solutions, η οποία έλαβε από την ντε φάκτο κυβέρνηση της Βολιβίας μια υπερτιμολογημένη παραγγελία προμήθειας χημικών, αξίας 5,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει ότι «οι Λουίς Μπέρκμαν, Μπράιαν Μπέρκμαν και Λίχτενφελντ δωροδόκησαν με 602.000 δολάρια κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βολιβίας, προοριζόμενα για τον Μουρίγιο, τον Μέντες και έναν ακόμη αξιωματούχο της Βολιβίας.

Επισημαίνει επίσης ότι η δωροδοκία αφορούσε τη σύμβαση προμήθειας χημικών υλικών.

Προσθέτει τέλος, ότι «για την προώθηση του συστήματος δωροδοκίας, οι Λουις Μπέρκμαν, Μπάιαν Μπέρκμαν και Λιντσενφελντ, επιχείρησαν να νομιμοποιήσουν τις πληρωμές στους αξιωματούχους της Βολιβίας μέσω τραπεζικών λογαριασμών στη Φλόριντα και τη Βολιβία μεταφέροντας 582.000 $ σε μετρητά για τους Μουρίγιο και Μέντες.

Η δήλωση αναφέρει ότι τα πέντε άτομα κατηγορούνται για συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και, εάν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών .