Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Ε' ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ: Ψήφισμα για την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης στις ταξιαρχίες της Διεθνούς Δύναμης εναντία σε Φυσικές καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ», της Κούβας

Ε' ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ 
20 Απριλίου 2021
Θράκης 30 – Ταύρος 
eelmeath@gmail.com

Η Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας στηρίζει το αίτημα απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στις Ταξιαρχίες της Διεθνούς Δύναμης ενάντια σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες “Χένρι Ριβ” της Κούβας.

Την ώρα που η πανδημία του covid–19 κορυφώνεται με εκατομμύρια κρούσματα και θανάτους σε όλο τον κόσμο, την ώρα που τα συστήματα υγείας των πιο ισχυρών καπιταλιστικών κρατών του κόσμου καταρρέουν ακριβώς διότι λειτουργούν με τους όρους του καπιταλισμού, όπου η Υγεία δεν θεωρείται κοινωνικό αγαθό, αλλά πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους και σε χώρες πρότυπα για τα συστήματα Υγείας τους γίνεται κυνική επιλογή για το ποιος θα ζήσει και το ποιος θα πεθάνει, την ώρα που ο στρατός σε χώρες όπως η Ισπανία, έβγαζε τους νεκρούς κατά χιλιάδες από τα ιδρύματα και τα γηροκομεία, την ώρα που ο ανταγωνισμός για την παρασκευή και τη διάθεση του εμβολίου κορυφώνεται την ώρα που στην χώρα μας οι ελλείψεις σε ΜΕΘ, γιατρούς και νοσοκομεία είναι τραγικές με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να έχουν μετατραπεί σε «μιας νόσου» και τους υγειονομικούς να μεταφέρονται από πόλη σε πόλη και από νομό σε νομό, την ώρα που η συζήτηση επικεντρώνεται στο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και όχι στο πως θα ανοί ξουν με ασφάλεια, την ίδια ώρα η Κούβα του πολύχρονου οικονομικού αποκλεισμού, όχι μόνο έχει καταφέρει να επιδείξει απίστευτες επιδόσεις στην καταπολέμηση της πανδημίας στο εσωτερικό της χώρας, με πλήρη καταγραφή και φροντίδα των ανθρώπων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και συνολικότερα των ευπαθών ομάδων, αλλά και να εξάγει ιατρική βοήθεια σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η Κούβα σε 6 μήνες έχει στείλει 45 Ταξιαρχίες της Διεθνούς Δύναμης ενάντια σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες “Χένρι Ριβ” (μπριγάδα “Χένρι Ριβ”) σε 38 χώρες, σ’ όλο τον κόσμο, αποτελούμενες από 3.772 γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό Υγείας. Αυτοί οι επιστήμονες έχουν περιθάλψει περισσότερους από 250 χιλιάδες ανθρώπους, που μολύνθηκαν με τον ιό Covid-19 με ζηλευτά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια κορυφαία εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης, ανιδιοτέλειας και ανθρωπιάς από τις κουβανικές ιατρικές ταξιαρχίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και 60 χρόνια.

Άλλωστε η χώρα της Κούβας και πριν την πανδημία πρωτοπορούσε στην ολόπλευρη εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων με αναπηρία και των χρονίως πασχόντων στην πράξη σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους.

Χρειάζεται δε να τονίσουμε πως η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με απαράδεκτες κυρώσεις και ένα πολυετές εγκληματικό εμπάργκο, που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και τα σύμμαχα κράτη τους, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και χώρες στις οποίες η Κούβα προσέφερε πολύτιμη βοήθεια εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που τα δικά τους εμπορευματοποιημένα συστήματα υγείας κατέρρεαν. Επιπροσθέτως, τις προηγούμενες μέρες το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε το θράσος να κατατάξει εκ νέου την Κούβα στον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει και νέες κυρώσεις.

Η Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας στηρίζει το αίτημα απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στις Ταξιαρχίες της Διεθνούς Δύναμης ενάντια σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες “Χένρι Ριβ” της Κούβας.

Το ψήφισμα αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα αποσταλεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλά δας, στη Πρεσβεία της Κούβας, στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος      Μούρης Ηλίας                                               Ο Γραμματέας     Φύτρος Πέτρος