Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Καταγγέλλουν δολοφονία 41 ιθαγενών Αουά στην Κολομβία

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, μέλη της Συλλογικότητας Δικηγόρων, καταδίκασαν σήμερα τις δολοφονίες 41 ιθαγενών της φυλής Awá στο διαμέρισμα Ναρίνιο τους τελευταίους 12 μήνες.

Η ομάδα δικηγόρων ανήρτησε στο Twitter δήλωση που εξέδωσε η Ένωση Ιθαγενών του Λαού Αουά, στην οποία καταγγέλλουν την αύξηση της βίας κατά των κοινοτήτων τους και την κατάσταση των «στρατοπέδων πολέμου» όπου ζουν.

Σύμφωνα με το κείμενο, τους τελευταίους μήνες εντάθηκαν οι εγκληματικές ενέργειες σε αυτήν την περιοχή με την διάπραξη σφαγών, εκτοπισμών, περιορισμών, δολοφονιών, αναγκαστικών εξαφανίσεων, βασανιστηρίων, απειλών σε ηγέτες και επιθέσεων με εκρηκτικές συσκευές.

Οι Αουά παρατηρούν ότι αυτές οι επιθέσεις προκάλεσαν θανάτους, ενώ πλήττουν επίσης τις κοινότητές τους συγκρούσεις μεταξύ νόμιμων και παράνομων ένοπλων ομάδων.

Στη δήλωση, ζήτησαν από τη Γενική Εισαγγελία του Κράτους να διερευνήσει, να ενεργήσει άμεσα και να βρει τους ενόχους όλων των πράξεων που συμβαίνουν καθημερινά, έτσι ώστε να μην μείνουν ατιμώρητες.

Απαίτησαν από το Συνήγορο του Πολίτη να εκδώσει εκθέσεις και να ακολουθήσει τις έγκαιρες προειδοποιήσεις σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι Αουά.

Ζήτησαν επίσης μόνιμη συνδρομή για τη φροντίδα των θυμάτων, καθώς και οι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλοι να καταγγέλλουν αυτήν την ανθρωπιστική κρίση.

Τέλος, απευθύνθηκαν έκκληση στην αλληλεγγύη του κολομβιανού λαού που θέλει να ζήσει ειρηνικά στο έδαφος.