Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Η ιταλική γερουσία εγκρίνει πρόταση για άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας

 Πηγή: Telesurtv.net

Η Ιταλική Γερουσία ενέκρινε αυτήν την Τετάρτη, μια πρόταση υπέρ της άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που διατηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κούβας για περισσότερο από έξι δεκαετίες, ανέφερε η Πρεσβεία της Κούβας στην ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με την πηγή, πριν τεθεί σε ψηφοφορία, το κείμενο είχε τη σημαντική υποστήριξη περισσότερων από 30 εκπροσώπων διαφόρων πολιτικών κομμάτων στην Ιταλία. Ομοίως, ανέφερε ότι η έγκρισή του είχε την ευνοϊκή ψήφο 173 από τους 194 γερουσιαστές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

Η πρόταση αναφέρει ότι ο αποκλεισμός των ΗΠΑ είναι μια «αδικαιολόγητη πολιτική πολέμου» που επηρεάζει κατά πρώτο λόγο τον λαό της Κούβας και υπήρξε και εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας της Καραϊβικής.

Στο έγγραφο, οι Ιταλοί γερουσιαστές ζητούν από την κυβέρνηση να συνεργαστεί, μαζί με άλλες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πολυμερή πλαίσια όπως αυτά των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να εξαλειφθεί αποτελεσματικά ο μηχανισμός κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Κούβας.

Αφού του έγινε γνωστό το αποτέλεσμα, ο πρέσβης της Κούβας, Χοσέ Κάρλος Ροντρίγκες Ρουίς, ευχαρίστησε τόσο τους γερουσιαστές που προώθησαν την πρωτοβουλία, όσο και όλους όσοι ψήφισαν θετικά.

Λίγο πριν από την υποβολή της πρότασης προς εξέταση από το ανώτατο σώμα του ιταλικού κοινοβουλίου, η γερουσιαστής Λορεντάνα ντε Πέτρις έκανε δηλώσεις σε μέσο ενημέρωσης, στις οποίες ανέφερε ότι η Ιταλία ήταν πάντα φίλη της Κούβας.

Η Πέτρις επεσήμανε ότι η πρόταση συνάδει με το κάλεσμα του Πάπα Φραγκίσκου προς την ιταλική κυβέρνηση ώστε να κινητοποιηθεί, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την άρση του άδικου αποκλεισμού των ΗΠΑ στην Κούβα.