Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Ίδρυμα Φιντέλ Κάστρο ιδρύεται στη Ρωσία

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Μέλη οργανώσεων, κινήματα αλληλεγγύης και φίλοι της Κούβας στη Ρωσία ίδρυσαν στη Μόσχα το Ίδρυμα Φιντέλ Κάστρο για τις ρωσοκουβανικές σχέσεις, όπως ανακοινώθηκε.

Ένας από τους στόχους του είναι η τοποθέτηση φέτος ενός μνημείου του "Κομαντάντε εν Χέφε" στην πλατεία που φέρει το όνομά του στη Μόσχα, ανακοίνωσε ο Λεονίντ Σάβιν, αρχισυντάκτης του κέντρου ανάλυσης Geopolitika.ru, ο οποίος εκλέχθηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος.

Το αποτελούν ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας με την Κούβα (RODK), ο υποπτέραρχος, Μιχαήλ Μακάρουκ, ο βετεράνος της Κρίσης των Πυραύλων (που ονομάζεται επίσης Κρίση της Καραϊβικής), συνταγματάρχης Βίκτορ Αβντέεβ, και το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του κοινωνικού κινήματος Venceremos, Ανατόλι Λάσιν.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος Φιντέλ Κάστρο είναι επίσης το μέλος της διοικητικής επιτροπής του RODK και επικεφαλής της Ρωσικής Επιτροπής για την άρση του αποκλεισμού, Λένα Λόσκινα, και ο καθηγητής Όσκαρ Χουλιάν Βιγιάρ Μπαρόσο, από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας.

Καθώς έγινε γνωστό, ένα άλλο από τα μέλη τηυ, ο γλύπτης Αλεξέι Τσεμπανένκο, ήδη εργάζεται στο σχέδιο του μνημείου, για την κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει συγκέντρωση πόρων.

Η πλατεία βρίσκεται στα βορειοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας, στην περιοχή Σοκόλ, δίπλα στην οδό Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Σχετικά με την ίδρυση του ιδρύματος, η Λόσκινα τόνισε ότι η δημοτικότητα του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης στη Ρωσία «είναι τεράστια».

«Ήταν το είδωλο πολλών γενεών πολιτών όχι μόνο Σοβιετικών, αλλά και Ρώσων. Η αναγνώρισή του είναι αναμφισβήτητη στους πιο διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας μας", υπογράμμισε.