Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Οι πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λατινική Αμερική πάνω στην πανδημία

 Πηγή: pagina.com.ar

"Ας πεθάνει όποιος πρέπει να πεθάνει": Πώς η Ουάσιγκτον έκανε ελιγμούς για να αποτρέψει την πώληση του εμβολίου Sputnik στην περιοχή και να μπλοκάρει τις δραστηριότητες των κουβανικών ιατρικών ταξιαρχιών. Η συμπόρευση Τραμπ και Μπολσονάρο και το κλείσιμο ματιού του Μαουρίσιο Μάκρι.

(Το παρακάτω κείμενο αποτελεί εκτενή αποσπάσματα από άρθρο του αργεντινού δημοσιογράφου Luis Bruschtein)

Οι πολιτικές συνέπειες που σχετίζονται με την επιδημία ήταν συγκλονιστικές. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κυκλοφόρησε η έκθεση του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών όπου αναγνωρίζει ότι το 2020 πίεσε κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής να μην αγοράσουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και αναφέρει τις κυβερνήσεις του Παναμά και της Βραζιλίας.

Σε ένα τμήμα της έκθεσης, με τίτλο: «Καταπολέμηση των κακών επιδράσεων στην αμερικανική ήπειρο», εξηγούν ότι χρησιμοποίησαν τη διπλωματία για να αποτρέψουν χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα ή η Κούβα, «να αυξήσουν την επιρροή τους» στην περιοχή μέσω του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού και των διεθνών ιατρικών μπριγάδων της Κούβας. Το εμβόλιο και οι κουβανοί γιατροί θα ενεργούσαν «εις βάρος της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών», σύμφωνα με το έγγραφο.

Η έκθεση κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν γύρω στο μισό εκατομμύριο θανάτους από την πανδημία ως αποτέλεσμα της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, υπέρμαχο του "ας πεθάνουν αυτοί που πρέπει να πεθάνουν." Και η Βραζιλία, η χώρα στην οποία ο Λευκός Οίκος εμπόδισε την πρόσβαση σε ένα στρατηγικό αντίδοτο, αυτή την εβδομάδα έφτασε το συγκλονιστικό αριθμό των 290.000 θανάτων από κορονοϊό συνολικά και 3.150 θανάτους την ημέρα.

Η διπλωματία του Ντόναλντ Τραμπ πίεσε την κυβέρνηση του Ζαϊρ Μπολσονάρο να εντείνει αυτήν την πολιτική σταυρωμένων χεριών απέναντι στην πανδημία χάρη στην οποία αυτή η χώρα είναι η τρίτη στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των λοιμώξεων (μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία) και δεύτερη σε θανάτους (μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες).

Η χώρα που πιέστηκε να μην αγοράσει εμβόλια υφίσταται "τη μεγαλύτερη υγειονομική και νοσηλευτική κατάρρευση στην ιστορία της", σύμφωνα με το Ίδρυμα Oswaldo Cruz, το μεγαλύτερο κέντρο επιστημονικής έρευνας στη Λατινική Αμερική. Σε 19 μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας, οι μονάδες θεραπείας έχουν ήδη ξεπεράσει το 90% της χωρητικότητάς τους και οι θάνατοι έχουν επιταχυνθεί λόγω έλλειψης χώρου. Η κρίση οδήγησε τον Μπολσονάρο να αποσύρει και να αλλάξει τον Υπουργό Υγείας. Έβγαλε τον στρατηγό Εντουάρντο Παζουέλο, που δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα, και έβαλε τον καρδιολόγο Μαρσέλο Κιρόγα.

Ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο συμφώνησαν σε αυτήν την τρομερή φράση για το θάνατο εκείνων που πρέπει να πεθάνουν. Μια μαλθουσιανή μεταφορά για να δικαιολογήσει την (αποφεύξιμη) θυσία χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ υγιών ανθρώπων όλων των ηλικιών, μεγαλύτερων των 60 ετών και πασχόντων με ασθένειες όπως ο διαβήτης, η στεφανιαίες, αναπνευστικές ή ανοσοκατασταλτικές.

Αυτή η φράση είχε εκπροσώπηση και στην Αργεντινή εκείνη την εποχή, όταν, για να  επικρίνει την αυστηρή καραντίνα της πρώτης περιόδου, ο πρώην πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες για να εκφράσει τη διαφωνία του με την καραντίνα, γιατί ούτως ή άλλως θα πέθαιναν όσοι έπρεπε να πεθάνουν.

[...] Τα λόγια του Μάκρι στον Αλμπέρτο Φερνάντες επανέλαβαν αυτό που έλεγε συνέχεια: «Ας αφήσουμε όλους τους ανθρώπους στο δρόμο, ας πεθάνουν όσοι πρέπει να πεθάνουν». Αυτή η ιδεολογική συγγένεια μεταξύ του Τραμπ, του Μπολσονάρο και του Μάκρι, μας κάνει να φανταστούμε τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως το σκηνικό μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας που θα μπορούσε να ήταν η Αργεντινή αν είχε κυριαρχήσει αυτή η ιδέα.

[...] Η δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ έδειξε ότι η επιδημία και τα εμβόλια έχουν γίνει παράγοντες της παγκόσμιας γεωπολιτικής. Δεδομένης της παγκόσμιας αποδοχής του Sputnik V, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν στη ρητορική του παλιού Ψυχρού Πολέμου και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε δολοφόνο τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ίδιο έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανακοίνωσε μια ασυνήθιστη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της αυτοκρατορίας στις 14 υπερπόντιες επαρχίες της, όπως αποκαλούν τους αποικιακούς θύλακες τους, ένας από τους οποίους είναι τα Νησιά Μαλβίνες (Φώκλαντ). Πρόκειται για μηχανισμούς που εκθέτουν τη δυσκολία των δυτικών δυνάμεων απέναντι σε έναν ολοένα πιο πολυπολικό κόσμο με την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κίνα που αναδύονται απέναντι σε εξασθενημένες Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν ο Τραμπ ανακάλυψε ότι όσο λιγότερο πολεμούσε την επιδημία τόσο περισσότερο επηρέαζε την οικονομία, άλλαξε γραμμή, έκλεισε την εξαγωγή εμβολίων και άρχισε να τα παρακρατεί. Με τον Μπάιντεν αυτή η πολιτική δεν άλλαξε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σύναψαν συμβάσεις για 1,5 δισεκατομμύριο εμβόλια και έχουν 300 εκατομμύρια κατοίκους. Τα συμβόλαιά τους με τις Pfizer, Moderna και Johnson είναι πέντε φορές επί τον αριθμό των κατοίκων, ωστόσο, δεν αφήνουν κανένα εμβόλιο να βγει από τα σύνορά τους.

Ο εμβολιασμός στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο γενναιόδωρος που πολλοί πλούσιοι Μεξικανοί ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα για να εμβολιαστούν, καθώς δεν απαιτούνται υπηκοότητα ή κατοικία. Η αντίθεση με το γειτονικό Μεξικό, το οποίο έχει προβλήματα εξασφάλισης εμβολίων όπως συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, είναι πολύ εμφανής. Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε προσωπικά συνομιλίες με τον Μπάιντεν, έτσι ώστε, τουλάχιστον, να διαθέσουν τα περισσευούμενα εμβόλια.