Πηγή: cubadebate.cu
Με 132 εθελοντές, από το Φαρμακευτικό Εργαστήριο του Οριέντε και την Εταιρία Εμπορίας Φαρμάκων, η έρευνα πλησιάζει στην ολοκλήρωση της πρώτης της φάσης και μέχρι στιγμής οι συμμετέχοντες εμφανίζουν μόνο ενοχλήσεις στην περιοχή της χορήγησης του ανοσογόνου.
Σύμφωνα με τον Ραφαέλ Σουάρες, διευθυντή του νοσοκομείου Σατουρνίνο Λόρα, προς τα τέλη του μήνα ή αρχές Φλεβάρη θα πρέπει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των δοκιμών, ανάλογα με τις αποφάσεις των διοικητικών και ελεγκτικών φορέων: το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) και ο Κρατικός Έλεγχος Φαρμάκων, Εξοπλισμού και Ιατρικών Συσκευών (CECMED¡), αντίστοιχα.
Ο δρ. Σουάρες επισήμανε στο ACN την εξαιρετική αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2020 κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του CECMED, η οποία υποστηρίζει τις καλές κλινικές πρακτικές του ιδρύματος υγειονομικής περίθαλψης σε αυτόν τον τύπο ερευνών εμβολιασμού.
Τόνισε επίσης τη δέσμευση της ομάδας ερευνητών και επαγγελματιών του Σατουρνίνο Λόρα και των συνεργατών του CIGB, του οργανισμού BioCubaFarma που πρόσφατα δηλώθηκε ως μια από τις δύο εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στη χώρα.
Όσον αφορά τη δεύτερη φάση, εξήγησε ότι θα πραγματοποιήσουν ελεγχόμενο κάλεσμα για επιλογή εθελοντών, μεταξύ 600 και 800, ιδιαίτερα σε μονάδες εργασίας και πανεπιστήμια, με σκοπό να ελέγξουν αποτελεσματικότερα την παραμονή τους στην έρευνα.
Προσδιόρισε επίσης την επέκταση του ηλικιακού εύρους των συμμετεχόντων σε αυτό το στάδιο, από 19 έως 80 ετών, επειδή ο στόχος του κουβανικού συστήματος υγείας έγκειται στην ανοσοποίηση όλων των κατοίκων του νησιού.
Από τις 2 Δεκέμβρη ξεκίνησε στο Σαντιάγο η κλινική δοκιμή του Abdala, ενός εκ των υποψηφίων εμβολίων που, μαζί με το Mambisa, επίσης από το CIGB, και τα Soberana 01 και 02, από το Ινστιτούτο Εμβολίων Finley, τοποθετούν την Κούβα στην πρώτη γραμμή των χωρών των οποίων οι προσπάθειες στοχεύουν στην επίτευξη θεραπείας για τον COVID-19 και επιβεβαιώνουν την επιστημονική της δυνατότητα, παρά τον αποκλεισμό του Λευκού Οίκου.