Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Τα κινήματα στην Αργεντινή ζητούν την απελευθέρωση της Μιλάγρο Σάλα

Λίγο πριν συμπληρωθούν το ερχόμενο Σάββατο πέντε χρόνια φυλάκισης, κοινωνικά κινήματα, πολιτικοί ηγέτες και άλλες προσωπικότητες της Αργεντινής ζητούν σήμερα την απελευθέρωση της κοινωνικής ηγέτιδας Μιλάγρο Σάλα.

Έχοντας συλληφθεί το 2016 λόγω φερόμενης υποκίνησης βίας και αναταραχής επειδή πρωτοστάτησε σε διαμαρτυρία στην επαρχία Χουχούι εναντίον των αλλαγών που επέβαλε ο κυβερνήτης Χεράρδο Μοράλες στο σύστημα και το πρόγραμμα συνεταιρισμών, κατά της Σάλα άνοιξαν αυτό το διάστημα διάφορες υποθέσεις και έχει καταγγείλει ότι είναι θύμα δικαστικής δίωξης.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, διάφορες συλλογικότητες απαιτούν την απελευθέρωση της ηγέτιδας της ομάδας Tupac Amaru, θεωρώντας ότι πρόκειται για "πολιτική, δικαστική και επικοινωνιακή δίωξη" που προωθείται από τον Μοράλες και τα μέλη του Επαρχιακού Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι υπογράφοντες υπογραμμίζουν ότι αυτό που συμβαίνει με την Σάλα έχει έναν σαφώς καθορισμένο στόχο: να διαλύσει τη λαϊκή οργάνωση που κατάφερε να σπάσει το μονοπώλιο στα δημόσια έργα στέγασης και να δημιουργήσει συμμετοχικές κοινοπραξίες στον κλάδο, που αμφισβήτησαν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα του Χουχούι.

" Η Μιλάγρο Σάλα είναι στη φυλακή επειδή είναι πολιτική ηγέτις που αντιμετώπισε την εξουσία. Είναι φυλακή επειδή είναι γυναίκα, μαύρη και μαχήτρια", τονίζει η δήλωση, στην οποία καταγγέλλουν την παραβίαση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων κατά της ιθαγενούς ηγέτιδας.

Το κείμενο έχει τίτλο "Για μια δημοκρατία χωρίς φραγμούς και πολιτικούς κρατουμένους. Λευτεριά στη Μιλάγρο Σάλα. Πέντε χρόνια αδικίας. Πέντε χρόνια αυθαιρεσίας" και επισημαίνει ότι σε αυτά τα πέντε χρόνια κατόρθωσαν επίσης να κατηγορήσουν την κοινωνική ακτιβίστρια ως αυτουργό ποινικών αδικημάτων όπως η παράνομη οργάνωση, η απάτη εις βάρος της δημόσιας διοίκησης και ο εκβιασμός.

"Κατάφεραν να την βάλουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, να πάει φυλακή, το έργο και η μορφή της στον εθνικό και διεθνή τύπο να συκοφαντηθεί, αλλά επίσης να επανέλθη και να γίνει γνωστή", τονίζει το κείμενο.

Τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, το Οικονομικό Ποινικό Δικαστήριο του Χουχούι διέταξε την απελευθέρωση της κοινωνικής ηγέτιδας και άλλων συντροφισσών, στο πλαίσιο της υπόθεσης Pibes Villeros, μια από τις πολλές ανοιχτές εναντίον τους.

Η ηγέτις του κινήματος γειτονiάς Tupac Amaru παραμείνει μέχρι σήμερα σε προληπτική φυλάκιση.