Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Πιθανή ένταξη της Κούβας στον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία ως τελευταία προεδρική πράξη του Τραμπ

 Πηγή  | Cubadebate

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ 

Οι προσπάθειες ένταξης της Κούβας στον κατάλογο των κρατών που προωθούν την τρομοκρατία είναι υποκριτική και σηματοδοτεί τη διπλοπροσωπεία των ΗΠΑ για το θέμα, αναφέρουν σήμερα διάφορα μέσα ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με άρθρο του Ρέις Έρλιτς, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, στην αρχική σελίδα του ιστότοπου antiwar.com, η «λίστα τρομοκρατών» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνει χώρες που δεν είναι τρομοκράτες και αποκλείει αυτές που είναι πραγματικά. 

Ο Έρλιτς παραθέτει τον γλωσσολόγο και ακτιβιστή Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος κατήγγειλε την υποκρισία της λίστας τονίζοντας  «ή θα την καταργήσουν ή θα την κάνουν αληθινή» σχετικά με τους χειρισμούς για να επαναφέρουν την Κούβα σε αυτή τη λίστα. 

Αυτός ο ελιγμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να εμποδίσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποκαταστήσει κανονικές σχέσεις με την Κούβα, δήλωσε ο ακαδημαϊκός. 

Στην πραγματικότητα, τόνισε, το κράτος της Κούβας δεν ήταν ποτέ χορηγός της τρομοκρατίας και ποτέ δεν υποστήριξε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων που πραγματοποιήθηκαν από ομάδες όπως η Αλ Κάιντα. 

Σημείωσε επίσης ότι ο Πώλ Πίλαρ, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας της CIA, του είπε ότι η διατήρηση του νησιού σε αυτή τη λίστα ήταν η ανταμοιβή για τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους της Φλόριντα, πράγμα που αποδεικνύει ότι είναι σαφώς ένα πολιτικό ζήτημα. 

Άλλο άρθρο στην εφημερίδα The Hill υποστηρίζει ότι η σκληρή προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες επιστροφής στις πολιτικές της εποχής του Ομπάμα.

Ωστόσο, ο καθηγητής του American University, Φίλιπ Μπρένερ δήλωσε στη The Hill ότι η ανάκληση του χαρακτηρισμού από τον Μπάιντεν θα σήμαινε μια εσωτερική αναθεώρηση, για την οποία οι ειδικοί των πληροφοριών, πιθανότατα δεν θα βρουν αρκετά στοιχεία ότι το νησί υποστηρίζει άμεσα τρομοκρατικές ενέργειες. 

Σε δημοσκόπηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Μαϊάμι, που πραγματοποιήθηκε το 2020, κατέγραψε ένα 58% των κουβανοαμερικανών να υποστηρίζει τη διατήρηση διπλωματικών σχέσεων με το έθνος της Καραϊβικής και ένα 65% να πιστεύει ότι όλα τα αεροπορικά ταξίδια στη χώρα πρέπει να ξαναρχίσουν. 

Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Γκιγιέρμο Γκρενιέρ, καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η αποκατάσταση εμβασμάτων και ταξιδιών μπορεί να είναι η βασική προσέγγιση του Μπάιντεν για την επαναφορά των σχέσεων στο επίπεδο της εποχής Ομπάμα. 

Ο Γκρενιέρ υποστηρίζει ότι υπό την κυβέρνηση του Μπάιντεν, οι κουβανοαμερικανοί ψηφοφόροι θα έχουν «λιγότερο σκληρές» απόψεις απέναντι στην Κούβα, και επίσης «θα είναι πιο ανοιχτοί στη συνέχιση των αλλαγών». 

(Con información de PL)