Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Κούβα: To ICAP συνενώνει σήμερα 1.623 ομάδες αλληλεγγύης σε 174 χώρες

Το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) επιβεβαιώνει τη δέσμευση του για τις δίκαιες υποθέσεις 
Πηγή: prensa-latina.cu

Αβάνα, 23 Δεκεμβρίου - Ο πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), Φερνάντο Γκονζάλες, επιβεβαίωσε σήμερα τη δέσμευση του ινστιτούτου στην υπεράσπιση της Επανάστασης και την αλληλεγγύη του με τις δίκαιες υποθέσεις. 

Κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής-πολιτιστικής εκδήλωσης για την 60η επέτειο του θεσμού, που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα, ο Ήρωας της Δημοκρατίας της Κούβας, τόνισε επίσης, τις καταβολές του ICAP και τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των λαών, που προωθούνται για την επιδίωξη της αυτοδιάθεσης και της ανεξαρτησίας. 

Σχολίασε ότι το άνοιγμα δρόμων φιλίας και αλληλεγγύης προς και από την Κούβα συνεχίζεται ως η κύρια αποστολή του ινστιτούτου και ευχαρίστησε τους φίλους από όλο τον κόσμο που συνόδευσαν τον οργανισμό σε πολλές μάχες, συμπεριλαμβανομένης αυτής για τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο νησί της Καραϊβικής. 

Στην παρέμβασή του, τόνισε την ανάγκη για την καλύτερη προετοιμασία τόσο των εργαζομένων του ICAP, όσο και του κινήματος αλληλεγγύης μπροστά στις νέες προκλήσεις και επιβεβαίωσε ότι η οργάνωση θα είναι μια πιστή συνεχιστής της κληρονομιάς του του ιδρυτή της, του ιστορικού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο. 

Ο Βίκτορ Γκάουτε, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και επικεφαλής του Ιδεολογικού της τμήματος, χαρακτήρισε το Ινστιτούτο ως ένα από τα ευγενέστερα έργα της Επανάστασης και ουσιαστικό μέρος του έργου της χώρας. 

Επεσήμανε επίσης την παρουσία διεθνών ακτιβιστών στο νησί, ενάντια σε επιθέσεις όπως η πολιορκία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι βίαιες ενέργειες, οι παρεμβάσεις, οι εκστρατείες ψέματος και επαίνεσε την αποστολή της ICAP για την ενίσχυση της ενότητας υπέρ των δίκαιων υποθέσεων. 

Στην παρέμβασή της , η Σέλμα Μέντι, φοιτήτρια Ιατρικής στο νησί από τη Ναμίμπια, η οποία επαίνεσε την ποιότητα της εκπαίδευσης που είναι εγγυημένη στην Κούβα, ευχαρίστησε για την ευκαιρία που τις δίνεται και συνεχάρη ι το Ινστιτούτο για την επέτειο του 

Σε αυτή την εκδήλωση, το ινστιτούτο παρέλαβε μια σειρά βραβεία αναγνώρισης, όπως αυτά της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας (FMC) και των Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR), τη μεγαλύτερη μαζική οργάνωση της χώρας. 

To ICAP, που ιδρύθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1960, συνενώνει σήμερα 1.623 ομάδες αλληλεγγύης με την Κούβα σε 174 χώρες.