Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Mapuche: Ο "Machi" Celestino Córdova τερματίζει την απεργία πείνας μετά την υπογραφή συμφωνίας με την κυβέρνηση


Η προγονική αρχή των Mapuche αποφάσισε να τερματίσει τη νηστεία που πραγματοποιούσε εδώ και 107 ημέρες μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο συμφώνησαν ότι μπορεί να επισκεφθεί τo "rehue" του (μνημείο- σύμβολο) για το πολύ 30 ώρες.

Την Τρίτη, μετά από απεργία πείνας 107 ημερών, ο machi (ηγέτης)  Celestino Córdova υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση και αποφάσισε να αναστείλει το δραστικό αυτό μέτρο σε αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, να του επιτραπεί  επίσκεψη 30 ωρών στο "rehue" του  όταν το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του.


Ο Celestino Córdova αποφάσισε να τερματίσει την 107 ημερών  νηστεία του,  αφού κατέληξε σε συμφωνία οκτώ σημείων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η άδεια εξόδου στο rehue" του,   "η οποία μπορεί να διαρκέσει  έως  30 ώρες το πολύ, και  θα υπόκειται στους όρους που προβλέπονται από τις υγειονομικές και σωφρονιστικές αρχές"· καθώς επίσης και τη "νοσηλεία στο Διαπολιτισμικό Νοσοκομείο Nueva Imperial μέχρι την πλήρη σωματική και πνευματική του ανάρρωση, συμπεριλαμβανομένων  των ιατρικών μεθόδων των  Mapuche που είναι συμβατές  πρακτικές  παραδοσιακής ιατρικής".

Από πλευράς του,  και σε σχέση με τα άλλα 27 μέλη της κοινότητας Mapuche που  βρίσκονταν σε απεργία πείνας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποσχέθηκε ότι  "λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση που εξέδωσε η Χωροφυλακή, τη στιγμή που τερματίζουν την απεργία, δεν θα υποστούν   πειθαρχικές κυρώσεις από τη χωροφυλακή της Χιλής . Στο πνεύμα της ίδιας συμφωνίας, αναφέρεται στο έγγραφο, ,θα παραχωρηθούν διευκολύνσεις σε ιθαγενείς που εκτίουν ποινές φυλάκισης,  να ενταχθούν ιθαγενών   στα Κέντρα Εκπαίδευσης και Εργασίας, εάν το ζητήσουν.

Έτσι τερματίστηκαν  οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της προγονικής αρχής των Mapuche, στις τις οποίες μεσολάβησαν το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (INDH), ο Ιατρικός Σύλλογος και το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών. Εκτός από τους εκπροσώπους του "machi", Cristina Romo και Giovanna Tafilo,  συμμετείχαν και τέσσερις βουλευτές που, κατόπιν αιτήματος της Κόρδοβα, ήταν εγγυητές των συνομιλιών: Οι βουλευτές  Karol Cariola (PC), Emilia Nuyado (PS), Claudia Mix (Comunes) · και ο  Γερουσιαστής Juan Ignacio Latorre (RD).

Στην υπογραφή της συμφωνίας παραβρέθηκαν οι Jan Jarab και Paula Berruti από το OHCHR, ο Εθνικός Διευθυντής του INDH, Sergio Micco · ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ,Δρ Patricio Meza και ο  Δρ Enrique Morales, του Τμήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.