Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Εκουαδόρ: 10.862 νεκροί συνταξιούχoι στη διάρκεια της πανδημίας


Σε ποσοστό 83,4% ανέρχεται το ποσοστό απόρριψης της διακυβέρνησης του Λένιν Μορένο στο Εκουαδόρ, λιγότερο από ένα χρόνο πριν ολοκληρώσει τη θητεία του, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε η CELAG.


Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης του Εκουαδόρ (IESS) ανέφερε ότι μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, στη μέση της πανδημίας Covid-19, 10.862 συνταξιούχοι πέθαναν. 


Σύμφωνα την τη Σεσίλια Παρέδες, με βάση αρχικούς υπολογισμούς, 140 συνταξιούχοι δάσκαλοι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στο Εκουαδόρ. Η Παρέδες ανέλαβε πρόεδρος του Εθνικού Συντονιστή Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, μετά το θάνατο στις 18 Ιουλίου, λόγω του ιού, του Αλφόνσο Γιάνες

Οι περισσότεροι από αυτούς, δεν είχαν συλλέξει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, που το καθεστώς υποσχέθηκε να καλύψει πέρυσι, μετά την απεργία πείνας που πραγματοποίησαν έξω από την Εθνική Συνέλευση.

Ο νόμος περί κοινωνικής ασφάλισης ορίζει ότι οι χήρες και τα ανήλικα ή τα παιδιά με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να λάβουν αναλογία, 40% αν είναι μόνο οι χήρες και 60% αν είναι και τα παιδιά. 

Σύμφωνα με το IESS, τον  Ιούνιο πλήρωσαν αναλογία σύνταξης σε 125.346 συνταξιούχους, συνολικό ποσό 36.600.000. Όμως το Μάρτιο οι εκταμιεύσεις ήταν σε 126.857 συνταξιούχους και ανήλθαν συνολικά σε 48.700.000. Με άλλα λόγια, υπήρχε μια μείωση και στους δύο δείκτες, με 693 λιγότερους συνταξιούχους , πλήρωσαν 12,1 εκατομμύρια λιγότερα. 

Για τον Μάρκο Μοράλες, ο οποίος ήταν διευθυντής του IESS, αυτά τα στοιχεία δεν ισοσκελίζονται. Είτε είναι λάθος είτε, η Κοινωνική Ασφάλιση δεν πλήρωσε τη σωστή αναλογία στις συντάξεις. Εάν πέθαναν 10.682 συνταξιούχοι, ο αριθμός των συνταξιούχων (οι χήρες ή τα παιδιά τους) θα έπρεπε να είχε αυξηθεί και όχι να μειωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Απογραφών (INEC),  τον Ιούνιο του 2020, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ήταν άνεργοι. 

Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2019 όταν 366.000 άτομα καταγράφηκαν ως άνεργοι. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, Αντρέ Ιστς, τα στοιχεία αυτά σχετίζονται με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στη χώρα.